30 grudnia 2016

KOKOSOWA OWSIANKA Z JAGODAMI


Składniki:

4 łyżki płatków owsianych górskich (ok. 40 g)
1 łyżka siemienia lnianego (ok. 10 g)
1 łyżka wiórków kokosowych (ok. 6 g)
1 płaska łyżeczka oleju kokosowego tłoczonego na zimno (ok. 5 g)
3/4 szklanki mleka 2% (ok. 180 g)
2 małe garści mrożonych jagód (ok. 100 g)

1. Do małego rondelka wsypałam płatki, wiórki i siemię. Zalałam mlekiem.
2. Podgrzewałam na małym ogniu, do momentu zagotowania i wchłonięcia większości płynu, mieszając co jakiś czas, żeby nie przywarło do dna.
3. Na koniec dodałam olej kokosowy. Rozmieszałam. Przelałam do miseczki i posypałam jagodami.

SMACZNEGO!

Wartość odżywcza*:

374 kcal

12,5 g białka
18,0 g tłuszczów (w tym 9,5 g tłuszczy nasyconych)
47,9 g węglowodanów ogółem
9,0 g błonnika

IG** = 35 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji = 14 (średni)
                                  
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat


Potas
11%
Cynk
Wapń
31%
25%
Magnez35%
Żelazo16%
Witamina A
6%
Witamina E
Witamina C
32%
   14%
Kwas foliowy12%
Witamina B122%
Witamina B2
Witamina B3
28%
6%
Witamina B615%
Witamina B12
30%
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy

2 komentarze: