24 listopada 2016

SAŁATKA Z BROKUŁEM NA CIEPŁO


Składniki na jedną porcję:
200 g brokułu - mniej więcej 1/2 główki
1 jajko rozmiar M
Duża garść sałat (ok. 25 g)
1/3 czerwonej papryki (ok. 100 g)
10-12 kosteczek sera feta (ok. 25 g)
1 łyżeczka oleju lnianego (ok. 5 g)

1. Brokuł dzielę na różyczki, wrzucam na sitko i stawiam nad garnek z gotującą się wodą (gotuję na parze) na około 15-20 min do miękkości.
2. Sałatkę podartą na kawałeczki rozkładam na średnim talerzyku, paprykę kroję w małe paseczki i układam na sałacie.
3. Jajko gotuję na pół miękko (wrzucam do zimnej wody, wstawiam na gaz i odliczam 4 min od momentu zagotowania się wody, następnie przelewam zimną wodą, żeby się nie sparzyć podczas obierania i obieram) i kroję na 4 części.
4. Na sałatę i paprykę wykładam brokuł prosto z sitka (jeszcze ciepły), jajko i kosteczki sera.
5. Całość skrapiam oliwą.

Polecam na śniadanie! Brokuł wstawiamy na parę - idziemy brać prysznic, wstawiamy jajko, - suszymy włosy czy cokolwiek innego.. później wystarczy złożyć wszystkie składniki na talerz :)

SMACZNEGO !

Wartość energetyczna*:

246 kcal
18,0 g białka
15,0 g tłuszczów (w tym 4,7 g tłuszczy nasyconych)
16,5 g węglowodanów ogółem
6,6 g błonnika

IG** = 14 (niski)
Ładunek glikemiczny = 1 (niski)

% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat

Cynk32%
Potas22%
Wapń24%
Magnez21%
Żelazo20%
Witamina A140%
Witamina E
Witamina C
80%
292%
Kwas foliowy89%
Witamina B120%
Witamina B2
Witamina B3
59%
19%
Witamina B660%
Witamina B12
55%

*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy

4 komentarze: