Składniki na 2 porcje:
170g twarogu półtłustego
2 jajka M
4 łyżki płatków owsianych górskich (ok. 40 g)
2 łyżki mąki pełnoziarnistej (ok. 30 g)
3 łyżki mleka 2% (ok. 30 g)
2 łyżki ksylitolu (ok. 20 g)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sos:
150 g truskawek mrożonych (ok. 1 szklanka)
1 łyżka siemienia lnianego (ok. 10 g)
170g twarogu półtłustego
2 jajka M
4 łyżki płatków owsianych górskich (ok. 40 g)
2 łyżki mąki pełnoziarnistej (ok. 30 g)
3 łyżki mleka 2% (ok. 30 g)
2 łyżki ksylitolu (ok. 20 g)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sos:
150 g truskawek mrożonych (ok. 1 szklanka)
1 łyżka siemienia lnianego (ok. 10 g)
olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
1. Wszystkie składniki oprócz płatków zblendowałam. Następnie dodałam płatki i smażyłam małe placuszki na małym ogniu na patelni posmarowanej odrobiną oleju kokosowego lub masła klarowanego.
2. Truskawki rozmroziłam w garnuszku (ewentualnie można podlać odrobiną wody, ale to na prawdę tak tylko ze 2 łyżki). Jak puściły już sok i się rozmroziły dodałam 1 łyżkę siemienia lnianego, poczekałam aż się zagotowały i zblendowałam 😊
3. Placuszki podzieliłam na dwie porcje i polałam sosem truskawkowym.
SMACZNEGO !
Wartość odżywcza* porcji:
382 kcal
27,1 g białka
15,6 g tłuszczów (w tym 6,5 g tłuszczów nasyconych)
31,9 g węglowodanów ogółem
5,1 g błonnika pokarmowego
IG** = 34 (niski)
Ładunek glikemiczny = 9 (niski)
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
Potas
| 9% |
Cynk
Wapń
|
38%
16%
|
Magnez | 25% |
Żelazo | 19% |
Witamina A
|
28%
|
Witamina E
Witamina C
|
14%
42%
|
Kwas foliowy | 28% |
Witamina B1 | 21% |
Witamina B2
Witamina B3
|
62%
10%
|
Witamina B6 | 19% |
Witamina B12 |
74%
|
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
Pięknie i smakowicie wyglądają -:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ���� i cukier po zjedzeniu w normie a nawet ciut nizej u corci ����ktora choruje na cukrzyce typu 1.Czekam z niecierpliwoscia na dalsze smakowite przepisy moze cos z rabarbarem ???jakies mufinki ����pozdrawiam srdecznie ��
OdpowiedzUsuńSuper :)) Póki co jestem zalatana strasznie, ale pomyślę o jakiś fajnych letnich babeczkach !! Również pozdrawiam :)
UsuńCzekamy z niecierpliwoscia :)
OdpowiedzUsuń