13.02.2017

KASZA MANNA Z MUSEM MALINOWYM


Składniki na 1 porcję:

3 płaskie łyżki kaszy manny
1 szklanka mleka 2%
1 łyżka siemienia lnianego
1 szklanka malin (mogą być mrożone)
cynamon

1. Do miseczki odmierz kaszę, siemię (jeśli mielisz siemię jeszcze go nie dodawaj) i cynamon.
2. W rondelku zagotuj mleko. Gdy zacznie bulgotać wsyp mieszankę z miseczki i od razu szybko mieszaj aż zgęstnieje. Jeśli używasz zmielone siemię zdejmij rondelek z kuchenki i dopiero teraz je dodaj. Przelej całość z powrotem do miseczki.
3. W rondelku zagotuj maliny z odrobinką wody. Im dłużej je podgotujesz tym gęstszy będzie sos. Polej nim kaszę.

SMACZNEGO !

Wartość odżywcza* porcji:

283 kcal
12,5 g białka
8,6 g tłuszczów (w tym 2,9 g tłuszczy nasyconych)
47,9 g węglowodanów ogółem
11,3 g błonnika pokarmowego

IG** = 42 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji = 15 (średni)
                                  
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat


Potas
13%
Cynk
Wapń
21%
33%
Magnez28%
Żelazo11%
Witamina A
9%
Witamina E
Witamina C
9%
37%
Kwas foliowy14%
Witamina B112%
Witamina B2
Witamina B3
34%
5%
Witamina B615%
Witamina B12
38%


*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy




2 komentarze:

  1. Mozna dodac to siemie bez mielenia tak w calosci te ziarenka? Czy lepiej zmielic pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, jeśli dodajesz całe ziarenka to możesz wsypać je od razu razem z kaszą, a jeśli są mielone to należy je dodać na koniec po zdjęciu garnuszka z gazu. Pozdrawiam!

      Usuń