Składniki na 5 sztuk naleśników z farszem:
naleśniki pełnoziarniste (przepis: klik)
mrożony szpinak 450 g
2 ząbki czosnku ok. 14 g
1 łyżka masła klarowanego
200 g chudego twarogu
60 g jogurtu naturalnego
1/4 średniej cebuli ok. 30 g
1.Zamrożony szpinak wrzuciłam na patelnie, podlałam wodą i rozmroziłam na małym gazie.
2.Gdy woda odparowała i szpinak się rozmroził, dodałam posiekany czosnek i łyżkę masła klarowanego. Podsmażyłam kilka minut. Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
3.Cebulę drobno posiekałam. Zmieszałam z twarogiem i jogurtem naturalnym. Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
4. Usmażyłam naleśniki wg przepisu na naleśniki pełnoziarniste. (wyszło około 9 naleśników - resztę zostawiam na szybkie śniadanie na następny dzień :) )
5. Ćwiartkę naleśnika smaruje szpinakiem, drugą ćwiartkę twarogiem. Farsz przykrywam drugą połową naleśnika i składam jeszcze raz na pół.
SMACZNEGO !
Wartość odżywcza* jednego naleśnika z farszem:
188 kcal
188 kcal
14,8 g białka
6,4 g tłuszczów (w tym 2,3 g tłuszczy nasyconych)
22,3 g węglowodanów ogółem
4,5 g błonnika
IG** = 53 (niski)
Ładunek glikemiczny jednego naleśnika = 9 (niski)
dwóch naleśników = 18 (średni) !!!
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
Potas
| 8% |
Cynk
Wapń
|
24%
16%
|
Magnez | 22% |
Żelazo | 17% |
Witamina A
|
82%
|
Witamina E
Witamina C
|
26%
37%
|
Kwas foliowy | 48% |
Witamina B1 | 19% |
Witamina B2
Witamina B3
|
38%
14%
|
Witamina B6 | 25% |
Witamina B12 |
31%
|
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
Jak pięknie to wygląda!:) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuń