10 lipca 2017

PLACEK Z MĄKĄ KOKOSOWĄ


Składniki na 1 porcję:

2 jaja M
1 dojrzały banan ok. 140 g
2 łyżki mąki kokosowej ok. 20 g
2 łyżki płatków jaglanych ok. 10 g
1 łyżeczka siemienia lnianego ok. 5 g
4 łyżki mleka 2% ok. 40 g
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia

1. Wszystkie składniki wrzuciłam do garnuszka i zblendowałam.
2. Ciasto wylałam na rozgrzaną lekko natłuszczoną patelnię i smażyłam na najmniejszym ogniu z obu stron.
SMACZNEGO !

Wartość odżywcza* 1 porcji:

459 kcal
22,0 g białka

20,0 g tłuszczów (w tym 9,2  g tłuszczów nasyconych)
50,5 g węglowodanów ogółem
10,4 g błonnika pokarmowego

IG** = 60 (średni)
Ładunek glikemiczny jednej porcji= 24 (wysoki)

% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat


Potas
16%
Cynk
Wapń
36%
12%
Magnez28%
Żelazo21%
Witamina A
48%
Witamina E
Witamina C
15%
12%
Kwas foliowy30%
Witamina B119%
Witamina B2
Witamina B3
69%
7%
Witamina B650%
Witamina B12
93%

*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy

2 komentarze: