Składniki na 1 porcję:
2 jaja M
1 dojrzały banan ok. 140 g
2 łyżki mąki kokosowej ok. 20 g
2 łyżki płatków jaglanych ok. 10 g
1 łyżeczka siemienia lnianego ok. 5 g
4 łyżki mleka 2% ok. 40 g
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
1. Wszystkie składniki wrzuciłam do garnuszka i zblendowałam.
2. Ciasto wylałam na rozgrzaną lekko natłuszczoną patelnię i smażyłam na najmniejszym ogniu z obu stron.
SMACZNEGO !
SMACZNEGO !
Wartość odżywcza* 1 porcji:
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
459 kcal
22,0 g białka
20,0 g tłuszczów (w tym 9,2 g tłuszczów nasyconych)
50,5 g węglowodanów ogółem
10,4 g błonnika pokarmowego
IG** = 60 (średni)
Ładunek glikemiczny jednej porcji= 24 (wysoki)% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
Potas
| 16% |
Cynk
Wapń
|
36%
12%
|
Magnez | 28% |
Żelazo | 21% |
Witamina A
|
48%
|
Witamina E
Witamina C
|
15%
12%
|
Kwas foliowy | 30% |
Witamina B1 | 19% |
Witamina B2
Witamina B3
|
69%
7%
|
Witamina B6 | 50% |
Witamina B12 |
93%
|
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
Świetny blog, chętnie skorzystam z przepisu
OdpowiedzUsuńsuper blog, chętnie będę częściej wpadać :)
OdpowiedzUsuń