28 marca 2016

NALEŚNIKI PEŁNOZIARNISTE


Składniki na około 9 naleśników:
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (ok. 225 g)
1 szklanka mleka 2% (230 g)
1 szklanka wody (200 ml)
2 łyżki oliwy z oliwek (ok. 20g)
2 jajka L (ok. 140 g ze skorupką)
1 łyżeczka prawdziwego cukru waniliowego (ok. 6 g) / szczypta soli

Zmiksować jajka. Dodać mąkę, oliwę cukier/sól i mleko. Następnie stopniowo dodawać wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smażyć na patelni BEZ TŁUSZCZU (stąd dodatek oliwy już do ciasta).

Przepis pochodzi ze strony www.makelifefit.pl - polecam, również dużo fajnych przepisów!

Wartość odżywcza* jednego naleśnika w wersji z cukrem:

118 kcal
5,1 g białka
4,1 g tłuszczów (w tym 1,0 g tłuszczy nasyconych)
17,6 g węglowodanów ogółem
2,4 g błonnika

IG** = 58 (niski)
Ładunek glikemiczny jednego naleśnika = 8 (niski)
                                        dwóch naleśników = 16 (średni) !!!

% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat


Potas
3%
Cynk
Wapń
13%
4%
Magnez9%
Żelazo6%
Witamina A
6%
Witamina E
Witamina C
8%
   0%
Kwas foliowy9%
Witamina B111%
Witamina B2
Witamina B3
11%
11%
Witamina B67%
Witamina B12
14%

*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz