14.11.2016

BABECZKI KAKAOWE Z FASOLI NA SŁODKO (BEZ MĄKI)



Składniki na 12 sztuk:
1 puszka czerwonej fasoli (240g po odsączeniu)
1 duży dojrzały banan (ok. 120 g bez skórki)
2 jajka rozmiar L
2 łyżki kakao (ok. 20 g)
3 łyżki ksylitolu  (lub innego słodzika w odpowiedniej proporcji) ok. 30 g
1 łyżeczka sody oczyszczonej

1. Fasolę odsączyłam na sitku, przepłukałam wodą.
2. Wrzuciłam fasolę i banana do garnuszka, zblendowałam.
3. Dodałam 2 jajka. Połączyłam dalej blenderem.
4. Dodałam resztę składników. Wymieszałam łyżką.
5. Składniki przelałam do 12 foremek na babeczki. Piekłam ok. 25 min w 180 st. C.

Babeczki należy wyjąć z foremek po ostygnięciu. Najlepiej smakują z dżemem :)

Wartość odżywcza* porcji (3 babeczek):

149 kcal
7,6 g białka
4,1 g tłuszczów (w tym  1,5 g tłuszczy nasyconych)
17,7 g węglowodanów ogółem
3,6 g błonnika

IG** = 48 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji (3 babeczek) = 7 (niski)

% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat


Potas
8%
Cynk
Wapń
22%
4%
Magnez15%
Żelazo11%
Witamina A
12%
Witamina E
Witamina C
4%
   3%
Kwas foliowy10%
Witamina B18%
Witamina B2
Witamina B3
21%
3%
Witamina B614%
Witamina B12
22%
 
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy

1 komentarz:

  1. Super pomysł na babeczki, korci mnie żeby spróbować zrobić takie fasolaczki :)

    OdpowiedzUsuń