Składniki na 1 porcję:
1 białko jaja (ok. 40 g)
1 mała cukinia (ok. 250 g)
2 czubate łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej (ok. 40 g)
1/3 łyżeczki kurkumy
odrobina soli
1/2 łyżeczki oleju kokosowego lub masła klarowanego do smażenia
1. Cukinię starłam na tarce na dużych oczkach. Odcisnęłam nadmiar wody (najłatwiej to zrobić ściskając porcjami cukinię w dłoniach).
2.Dodałam białko, mąkę, odrobinę soli i kurkumę. Ciasto powinno wyjść bardzo gęste, jeśli jest na tyle suche, że nie da się rozprowadzić mąki - dodaj odrobinę mleka.
3. Ciasto nakładałam łyżką na rozgrzaną patelnię posmarowaną pędzelkiem masłem klarowanym.
SMACZNEGO!
Polecam podać z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego :) Wystarczy wymieszać gęsty jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, koperkiem i pieprzem.
Wartość odżywcza* porcji:
204 kcal
9,8 g białka
5,8 g tłuszczów (w tym 4,1 g tłuszczów nasyconych)
35,1 g węglowodanów ogółem
7,5 g błonnika pokarmowego
IG** = 49 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji = 14 (średni)
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
Potas
| 17% |
Cynk
Wapń
|
28%
6%
|
Magnez | 29% |
Żelazo | 15% |
Witamina A
|
13%
|
Witamina E
Witamina C
|
13%
21%
|
Kwas foliowy | 43% |
Witamina B1 | 23% |
Witamina B2
Witamina B3
|
23%
10%
|
Witamina B6 | 26% |
Witamina B12 |
2%
|
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
Ja dodaję jeszcze czosnek i czasami żólty ser, wtedy smak jest bardziej wyrazisty :)
OdpowiedzUsuńJa zazwyczaj czosnek daję do sosu, ale do placuszków też czasem :)
UsuńPolecam dodać jogurt naturalny do ciasta :)
OdpowiedzUsuńWtedy będzie wymagany dodatek większej ilości mąki, a tego nie chcemy :) placuszki są bardzo wilgotne i mięciutkie same w sobie
Usuń