03 sierpnia 2016

SERNICZEK Z PATELNI NA ŚNIADANIE


Składniki na 1 serniczek stanowiący 2 porcje:
100 g półtłustego twarogu
1 płaska łyżka mąki ryżowej (ok. 10 g)
1 płaska łyżka płatków jaglanych (ok. 10 g)
1/2 banana (ok. 60 g po obraniu ze skórki)
2 jajka rozmiar L
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
cynamon

Dodatki: 2 kostki gorzkiej czekolady 70% (ok. 14 g), 200 g borówek/jagód

Twaróg rozgnieść widelcem, dodać pokrojonego w plasterki banana, ponownie rozgnieść. Dodać jajka, po każdym wymieszać masę. Dodać mąkę, płatki, cynamon i sodę oczyszczoną. Dokładnie połączyć składniki. To nic jeśli w masie pozostaną małe grudki twarogu. Masę wylać na leciutko natłuszczoną dużą patelnię, smażyć pod przykryciem na najmniejszym ogniu, aż zarumieni się spód i będzie to możliwe, żeby serniczek oderwać lekko łopatką od patelni i zsunąć na talerz. Po tej czynności, nakładamy patelnię nad talerz i przerzucamy serniczek nieupieczoną stroną na patelnie i smażymy dalej. Druga strona rumieni się znacznie szybciej. SMACZNEGO !!

Drugą połowę serniczka śmiało można spakować do pracy/szkoły, wydaję mi się nawet, że na zimno smakuje o wiele lepiej :)

Wartość odżywcza* porcji:


256 kcal
17,7 g białka
11,5 g tłuszczów (w tym 4,5 g tłuszczy nasyconych)
23,3 g węglowodanów ogółem
3,2 g błonnika

IG** = 44 (niski)
Ładunek glikemiczny = 9 (niski)

% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat


Potas
5%
Cynk
Wapń
27%
9%
Magnez9%
Żelazo13%
Witamina A
26%
Witamina E
Witamina C
30%
   14%
Kwas foliowy16%
Witamina B110%
Witamina B2
Witamina B3
45%
4%
Witamina B615%
Witamina B12
60%




*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy




22 komentarze:

  1. Na pewno spróbuję :) Tylko co powoduje dodanie sody oczyszczonej do dań?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, warto :) Są bardziej pulchne, "rosną" :)

      Usuń
    2. podobny efekt spulchniający można uzyskać bez sody, wystarczy oddzielić białka i żółtka jaj, białka ubić na sztywno w oddzielnej misce, dodać na koniec do gotowej masy i tylko lekko wymieszać

      Usuń
    3. Owszem ubicie białek też daje efekt spulchniający, ale wg mnie zupełnie inny ;)

      Usuń
  2. Czy platki jaglane nie dadza gorzkiego smaku? Mam te platki i raz probowalam ich jesc i byly gorzkawe. Zastanawialam sie czy moze trzeba je jakos moczyc czy cos? Kasze jaglana zawsze mocze...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o kaszę jaglaną też zawsze ją płuczę, płatków nie i przyznam szczerze, że jeszcze nigdy nie odczułam od nich gorzkiego posmaku :)

      Usuń
  3. Płatki jaglane to moje odkrycie roku. Jadłem je już na wiele sposobów: jako składnik słodkich i słonych dań, jak i samodzielnie, w formie pożywnego kleiku z owocami i nigdy nie były choćby trochę gorzkie. Kasza jaglana ma goryczkę, której pozbywam się moczeniem przez kilka minut w gorącej wodzie i płukaniem. Płatki są poddawane obróbce termicznej więc raczej nie powinny sprawiać takich problemów jak kasza.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czym można zastąpić mąkę ryżową?

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, czy musi być banan? Można go usunąć lub czymś zastapić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez banana serniczek nie będzie słodki, można zamiast niego dodać odrobinę miodu lub słodzik, jednak konsystencja może wtedy się troszkę zmienić:)

      Usuń
  6. Hej! Czy mozna uzyc platkow ryzowych lub owsianych? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hej! Czy mozna uzyc platkow ryzowych lub owsianych? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy mozna wszystko blenderem wymieszac?

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepyszne. Na wierzch wyłożyłam mus jabłkowy i polałam rozpuszczoną gorzką czekoladą. Miód malina :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super bardzo dobry. Polecam��

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaki tłuszcz zdrowy używamy ? Dziękuję

    OdpowiedzUsuń