08 sierpnia 2016

PYSZNY LUNCHBOX - JOGURT I OWOCE


Składniki:
1 średni banan (ok. 120 g bez skórki)
1 opakowanie jogurtu naturalnego (tu: 180 g)
1 duża nektarynka (ok. 110 g bez pestki)
2 łyżki płatków owsianych (ok. 20 g)
1 łyżka płatków jaglanych (ok. 10 g)
1 łyżka siemienia lnianego (ok. 10 g)
cynamon

Banana pokroić w plasterki, zmieszać z jogurtem. Dodać płatki, siemię, cynamon i pokrojoną nektarynkę. Najlepiej od razu wszystko wymieszać, żeby płatki i siemię zdążyło napęcznieć przed jedzeniem. Zamykamy pudełeczko i W DROGĘ :)

Wartość odżywcza*:

392 kcal
13,7 g białka
9,1 g tłuszczów (w tym 2,7 g tłuszczy nasyconych)
68,6 g węglowodanów ogółem
7,0 g błonnika

Dodatkowo aż 2,2 g bardzo zdrowych kwasów omega-3 !

IG** = 47 (niski)
Ładunek glikemiczny = 29 (wysoki)

% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat


Potas
24%
Cynk
Wapń
29%
32%
Magnez45%
Żelazo15%
Witamina A
7%
Witamina E
Witamina C
31%
   26%
Kwas foliowy17%
Witamina B126%
Witamina B2
Witamina B3
45%
9%
Witamina B646%
Witamina B12
28%

*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz