Składniki na dwie porcje (po 4 placki):
2 czubate łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej ok. 20 g
3 średniej wielkości marchewki ok. 200 g
2 jajka rozmiar M
1 łyżeczka oliwy z oliwek
po 1/3 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej oraz kurkumy
szczypta soli
150 g jogurt naturalny
1 łyżka świeżego posiekanego koperku (ok. 10 g)
Marchewki zetrzeć na tarce, połączyć z jajkami, przyprawami, mąką i oliwą. Marchewkę nakładać łyżką i lekko formować na patelni na kształt placuszków. Smażyć na minimalnie natłuszczonej patelni na najmniejszym ogniu. Przewrócić na drugą stronę, kiedy placuszek zrobi się lekko złocisty. Placuszki są chrupiące dlatego, że marchewka nie zdąży zmięknąć podczas smażenia. Podawaj z jogurtem wymieszanym z koperkiem. SMACZNEGO!
236 kcal
12,8 g białka
11,7 g tłuszczów (w tym 3,0 g tłuszczy nasyconych)
25,2 g węglowodanów ogółem
5,3 g błonnika
IG** = 44 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji = 9 (niski)
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
Potas
| 11% |
Cynk
Wapń
|
28%
18%
|
Magnez | 16% |
Żelazo | 14% |
Witamina A
|
238%
|
Witamina E
Witamina C
|
25%
5%
|
Kwas foliowy | 26% |
Witamina B1 | 19% |
Witamina B2
Witamina B3
|
41%
12%
|
Witamina B6 | 22% |
Witamina B12 |
57%
|
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
O rany, placuszki wyglądają baaardzo smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńNie tylko tak wyglądają, ale też tak smakują :D
UsuńWyborne!!
OdpowiedzUsuńJaka grubość tarki?
OdpowiedzUsuńJa tarłam na grubych oczkach, ale na małych też będzie w porządku :)
UsuńPyszne!! ;) dziękuję za przepis <3
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Pyszne :))
OdpowiedzUsuńCudne <3
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem, za mało przyprawione :/ smakują jak zwykła marchewka. Da się zjeść, ale bez rewelacji
OdpowiedzUsuń