08.02.2017

KANAPKI Z TWAROŻKIEM I POMARAŃCZĄ


Składniki na 1 porcję:

1 średniej wielkości pomarańcza (ok. 200 g części jadalnej)
2 kromki chleba żytniego na zakwasie (ok. 70 g)
1 łyżeczka miodu (ok. 12 g)
1 łyżeczka oleju lnianego (ok. 5 g)
1/2 opakowania bio sera twarogowego z jogurtem (Lidl) lub 75 g chudego twarogu połączonego z 2 łyżkami jogurtu naturalnego
2 szczypty wiórków kokosowych (ok. 3 g)
cynamon

1. Kromki chleba skrop olejem, posmaruj miodem i twarożkiem.
2. Pomarańczę obierz i pokrój w plasterki. Ułóż je na twarożku.
3. Całość oprócz wiórkami kokosowymi i cynamonem.

SMACZNEGO !

 Wartość odżywcza* porcji:

403 kcal
19,7 g białka
8,4 g tłuszczów (w tym 2,6 g tłuszczy nasyconych)
69,4 g węglowodanów ogółem
8,6 g błonnika pokarmowego

IG** = 41 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji = 25 (wysoki)
                                  
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat


Potas
13%
Cynk
Wapń
29%
21%
Magnez21%
Żelazo12%
Witamina A
9%
Witamina E
Witamina C
19%
  92%
Kwas foliowy26%
Witamina B124%
Witamina B2
Witamina B3
43%
7%
Witamina B626%
Witamina B12
35%


*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz