01 sierpnia 2016

PIERŚ Z KURCZAKA NA ZIELONYM


Składniki na 1 porcję:

1/2 dużej piersi z kurczaka (ok. 120 g)
2 garści brokułu (ok. 100 g)
1 szklanka startej cukinii (ok. 150 g)
3 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 45 g)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oliwy z oliwek (ok. 5 g)

Ulubione przyprawy (u mnie zioła prowansalskie, kurkuma, papryka słodka i ostra, kminek, sól) wymieszać z oliwą, a następnie natrzeć nimi pokrojoną na mniejsze kawałki pierś. Tak przygotowanego kurczaka poddusić podlewając wodą na patelni. Brokuł, czosnek i startą cukinię poddusić tylko na wodzie do miękkości i wygotowania całej wody. Przyprawić dowolnie (ja dałam tylko sól i pieprz oraz podlewałam trochę wodą od duszenia mięsa). Zdjąć z ognia i dodać jogurt. Do miseczki przełożyć warzywa, na wierzch wyłożyć kawałki mięsa.

SMACZNEGO !

Wartość odżywcza* porcji:


220 kcal
29,5 g białka
7,2 g tłuszczów (w tym 1,5 g tłuszczy nasyconych)
12,4 g węglowodanów ogółem
3,7 g błonnika

IG** = 22 (niski)
Ładunek glikemiczny = 2 (niski)

% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat



Potas
25%
Cynk
Wapń
19%
14%
Magnez29%
Żelazo10%
Witamina A
28%
Witamina E
Witamina C
27%
   91%
Kwas foliowy54%
Witamina B125%
Witamina B2
Witamina B3
33%
104%
Witamina B668%
Witamina B12
29%



*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy



2 komentarze: