16 sierpnia 2016

BARDZO MARCHEWKOWE PLACUSZKI


Składniki na dwie porcje (po 4 placki):
2 czubate łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej ok. 20 g
3 średniej wielkości marchewki ok. 200 g
2 jajka rozmiar M
1 łyżeczka oliwy z oliwek
po 1/3 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej oraz kurkumy
szczypta soli

150 g jogurt naturalny
1 łyżka świeżego posiekanego koperku (ok. 10 g)


Marchewki zetrzeć na tarce, połączyć z jajkami, przyprawami, mąką i oliwą. Marchewkę nakładać łyżką i lekko formować na patelni na kształt placuszków. Smażyć na minimalnie natłuszczonej patelni na najmniejszym ogniu. Przewrócić na drugą stronę, kiedy placuszek zrobi się lekko złocisty. Placuszki są chrupiące dlatego, że marchewka nie zdąży zmięknąć podczas smażenia. Podawaj z jogurtem wymieszanym z koperkiem. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza* porcji:

236 kcal

12,8 g białka
11,7 g tłuszczów (w tym 3,0 g tłuszczy nasyconych)
25,2 g węglowodanów ogółem
5,3 g błonnika

IG** = 44 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji = 9 (niski)

% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat


Potas
11%
Cynk
Wapń
28%
18%
Magnez16%
Żelazo14%
Witamina A
238%
Witamina E
Witamina C
25%
   5%
Kwas foliowy26%
Witamina B119%
Witamina B2
Witamina B3
41%
12%
Witamina B622%
Witamina B12
57%


*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy


9 komentarzy: