Składniki na 10 sztuk:
5 małych jabłek (ok. 350 g)
5 łyżek płatków jaglanych (ok. 50 g)
6 łyżek płatków owsianych (ok. 60 g)
1 łyżka dowolnej mąki bezglutenowej (tu: ryżowa) (ok. 12 g)
2 łyżki siemienia lnianego (ok. 20 g)
1 jajko rozmiar L
3 płaskie łyżeczki domowego cukru waniliowego / można zastosować dowolny słodzik w odpowiedniej proporcji lub pominąć (ok. 15 g)
cynamon
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Nałożyć do foremek. Mini szarlotki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 15 min. Wyjąć z foremek dopiero po lekkim przestudzeniu.
Wartość odżywcza* porcji (2 szarlotki):
155 kcal
4,8 g białka
4,1 g tłuszczów (w tym 0,7 g tłuszczy nasyconych)
27,1 g węglowodanów ogółem
3,3 g błonnika
IG** = 51 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji (2 szarlotki) = 12 (średni)
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
Potas
| 4% |
Cynk
Wapń
|
7%
14%
|
Magnez | 13% |
Żelazo | 9% |
Witamina A
|
5%
|
Witamina E
Witamina C
|
8%
6%
|
Kwas foliowy | 7% |
Witamina B1 | 13% |
Witamina B2
Witamina B3
|
11%
3%
|
Witamina B6 | 10% |
Witamina B12 |
9%
|
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
przydałoby mi się kilka takich na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńDlaczego mąka musi być bez glutenowa?
OdpowiedzUsuńW zasadzie to nie musi :) tradycyjna mąka też się nada
Usuń