11 sierpnia 2016

MINI SZARLOTKI Z PŁATKAMI


Składniki na 10 sztuk:
5 małych jabłek (ok. 350 g)
5 łyżek płatków jaglanych (ok. 50 g)
6 łyżek płatków owsianych (ok. 60 g)
1 łyżka dowolnej mąki bezglutenowej (tu: ryżowa) (ok. 12 g)
2 łyżki siemienia lnianego (ok. 20 g)
1 jajko rozmiar L
3 płaskie łyżeczki domowego cukru waniliowego / można zastosować dowolny słodzik w odpowiedniej proporcji lub pominąć (ok. 15 g)
cynamon


Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Nałożyć do foremek. Mini szarlotki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 15 min. Wyjąć z foremek dopiero po lekkim przestudzeniu.

Wartość odżywcza* porcji (2 szarlotki):

155 kcal
4,8 g białka
4,1 g tłuszczów (w tym 0,7 g tłuszczy nasyconych)
27,1 g węglowodanów ogółem
3,3 g błonnika

IG** = 51 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji (2 szarlotki) = 12 (średni)

% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat


Potas
4%
Cynk
Wapń
7%
14%
Magnez13%
Żelazo9%
Witamina A
5%
Witamina E
Witamina C
8%
   6%
Kwas foliowy7%
Witamina B113%
Witamina B2
Witamina B3
11%
3%
Witamina B610%
Witamina B12
9%

*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy

3 komentarze:

  1. przydałoby mi się kilka takich na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dlaczego mąka musi być bez glutenowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zasadzie to nie musi :) tradycyjna mąka też się nada

      Usuń