20 lipca 2016

PIECZONE BURGERY Z INDYKA



Składniki na 6 sztuk:

450 g piersi indyka
1 duże jajko ok. 70 g ze skorupką
1/3 czerwonej papryki ok. 100 g
3 małe ogórki kiszone ok. 150 g
1 ząbek czosnku
1/2 małej cebulki ok. 50 g


1. Mięso z piersi zmiel w maszynce do mielenia.
2. Zetrzyj ogórki na tarce i porządnie odciśnij z nadmiaru wody. Paprykę i cebulę drobno posiekaj (ewentualnie możesz też zetrzeć na tarce). Czosnek przeciśnij przez praskę.
3. Wymieszaj wszystkie składniki i dodaj ulubione przyprawy (np. słodka papryka, chili, bazylia, kminek). Mięso nie koniecznie wymaga dodatku soli ze względu na dodatek ogórków kiszonych. 
4. Jeśli mięso jest mało zwięzłe,  można dodać trochę bułki tartej.
5. Uformuj w miarę płaskie burgery. Włóż je do żaroodpornego naczynia i zapiekaj około 30 min w 180 st. C pod przykryciem.
6. Po upieczeniu zostaw je jeszcze na kilka minut w naczyniu. 

Burgery ewentualnie można usmażyć, ale jest to zdecydowanie mniej zdrowa opcja! :) Podawaj z dużą ilością warzyw. 

SMACZNEGO !

Zainspirowane przepisem z "diet by Ann"


Wartość odżywcza* porcji (2 burgery):


160kcal
29,6 g białka
3,2 g tłuszczów (w tym 1 g tłuszczy nasyconych)
4,2 g węglowodanów ogółem
1,2 g błonnika

IG** = 15 (niski)
Ładunek glikemiczny = 1 (niski)

% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat



Potas
16%
Cynk
Wapń
24%
2%
Magnez24%
Żelazo8%
Witamina A
34%
Witamina E
Witamina C
14%
48%
Kwas foliowy12%
Witamina B18%
Witamina B2
Witamina B3
30%
52%
Witamina B674%
Witamina B12
60%

*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy


9 komentarzy:

  1. Skoro na 2 burgery potrzeba 150g mięsa mielonego to to już jest 210 kcal. Niemożliwe zatem, aby dwa burgery miały 160 kcal :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie jest mięso mielone z piersi indyka, 100 g piersi bez skóry to 84 kcal, zatem wszystko się zgadza :)

      Usuń
    2. A można wiedzieć skąd bierzesz dane dotyczące kaloryczności składników? :) Wg mojego źródła 100g mięsa mielonego z indyka to 143 kcal.

      Usuń
    3. Zgadza się, ale ogólnodostepnie mięso mielone składa się nie tylko z piersi, ale także z innych części indyka, które mają większą zawartość tluszczu. Do przepisu zostały zmielone jedynie piersi z indyka, może faktycznie powinnam była to wyraźniej zaznaczyć w przepisie :)

      Usuń
  2. W składnikach jest mowa o jajku w skorupce. W opisie o nim cisza...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o wagę jajka: 70g ze Skorupka; jest napisane "połącz wszystkie składniki" czyli jajko też się wlicza. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. beznadziejny przepis... mimo ze posoliłam to burgery były baaaardzo jałowe i niesmaczne. Dodatkowo po rzekomym pół godziny pieczenia byly prawie surowe, ja musiałac trzymać godzinę wiec przepis wprowadza w błąd. Niestety dopiero po fakcie znalazlam duzo ciekawszych przepisów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi przykro, że Pani nie wyszły Pani burgery, ja robiłam dokładnie tak jak podałam, absolutnie nie były surowe i wszystkim bardzo smakowały. Być może miała Pani niewystarczająco nagrzany piekarnik w momencie włożenia naczynia żaroodpornego do pieca.

      Usuń
  4. Ja burgery jem głownie na mieście i często chodzę do tej knajpy i zawsze wszystko bardzo mi smakowało. Więcej informacji i menu możecie znaleźć na ich stronie http://roadamerican.pl/burgery/

    OdpowiedzUsuń