02.07.2016

LECZO Z MIĘSEM MIELONYM Z INDYKA


Składniki na 1 porcję:

1/2 średniej papryki czerwonej (ok. 100 g)
100 g mięsa mielonego z indyka
1 łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g)
1 ząbek czosnku (ok. 3 g)
1/2 dużej cebuli (ok. 75 g)
1/2 średniej cukinii (ok. 200 g)
1 łyżeczka natki pietruszki (ok. 5 g) 
1 porządna łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 25 g)
30 g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem)
po 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, kurkumy i kminku
sól, pieprz do smaku

1. Blachę posmarowałam delikatnie olejem. Cukinię pokroiłam w plastry o grubości ok. 1 cm, cebulę na ósemki, a z papryki wycięłam gniazdo nasienne. Warzywa położyłam na folię.
2. Piekłam 15-20 min w 230 st. C. Po 10 min odwróciłam paprykę, cukinię i cebulę zamieszałam.
3. Mięso poddusiłam podlewając wodą na niepełnej łyżce oleju, dodałam koncentrat i czosnek, doprawiłam przyprawami. Paprykę po wyjęciu z piekarnika zawinęłam w folię i obrałam, a następnie pokroiłam na kawałki.
4. Warzywa wymieszałam z mięsem i podałam z ugotowaną kaszą jaglaną.

SMACZNEGO!

Wartość odżywcza* porcji:

400 kcal
25,5 g białka
17,2 g tłuszczów (w tym 3,0 g tłuszczów nasyconych)
42,2 g węglowodanów ogółem
7,0 g błonnika

IG** = 45 (niski)
Ładunek glikemiczny = 16 (średni)

% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat



Potas
32%
Cynk31%
Magnez25%
Żelazo41%
Witamina A105%
Witamina E
81%
Kwas foliowy58%
Witamina B145%
Witamina B2
Witamina B3
42%
68%
Witamina B6111%
Witamina B12
17%

*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy




1 komentarz: