Składniki:
120 g łososia
125 g brokułu
30 g makaronu spaghetti
1 łyżeczka oliwy z oliwek (ok. 5 g)
1 ząbek czosnku (ok. 3 g)
Dodatkowo: kawałek cytrynki, kilka pestek słonecznika, listek sałaty
Makaron ugotuj al dente wedle instrukcji na opakowaniu. Przypraw łososia (tutaj pieprz cytrynowy) i gotuj na parze razem z brokułem ok. 10 min. Makaron zmieszaj z łyżeczką oliwy, przeciśniętym czosnkiem i połową pokrojonego brokułu. Podawaj jak na załączonym zdjęciu. SMACZNEGO!
Wartość energetyczna*:
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
411 kcal
28,7 g białka
21,3 g tłuszczów (w tym 4,0 g tłuszczy nasyconych)
30,5 g węglowodanów ogółem
4,2 g błonnika
IG** = 43 (niski)
Ładunek glikemiczny = 11 (średni)
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
Potas
| 20% |
Cynk | 20% |
Magnez | 24% |
Żelazo | 15% |
Witamina A
Witamina D
|
31%
104%
|
Witamina E
Witamina C
|
65%
108%
|
Kwas foliowy | 48% |
Witamina B1 | 37% |
Witamina B2
Witamina B3
|
28%
66%
|
Witamina B6 | 100% |
Witamina B12 |
250%
|
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
Zdrowo, smacznie, apetycznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie i apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuń