06 lipca 2016

BROKUŁOWY MAKARON + ŁOSOŚ


Składniki:
120 g łososia
125 g brokułu
30 g makaronu spaghetti
1 łyżeczka oliwy z oliwek (ok. 5 g)
1 ząbek czosnku (ok. 3 g)
Dodatkowo: kawałek cytrynki, kilka pestek słonecznika, listek sałaty

Makaron ugotuj al dente wedle instrukcji na opakowaniu. Przypraw łososia (tutaj pieprz cytrynowy) i gotuj na parze razem z brokułem ok. 10 min. Makaron zmieszaj z łyżeczką oliwy, przeciśniętym czosnkiem i połową pokrojonego brokułu. Podawaj jak na załączonym zdjęciu. SMACZNEGO!

Wartość energetyczna*:

411 kcal
28,7 g białka
21,3 g tłuszczów (w tym 4,0 g tłuszczy nasyconych)
30,5 g węglowodanów ogółem
4,2 g błonnika

IG** = 43 (niski)
Ładunek glikemiczny = 11 (średni)

% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat


Potas
20%
Cynk20%
Magnez24%
Żelazo15%
Witamina A
Witamina D
31%
104%
Witamina E
Witamina C
65%
108%
Kwas foliowy48%
Witamina B137%
Witamina B2
Witamina B3
28%
66%
Witamina B6100%
Witamina B12
250%

*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy




2 komentarze: