Składniki na 2 porcje:
110 g mąka pszenna pełnoziarnista (ok. 3/4 szklanki)
120 g mleko 2% (ok. 1/2 szklanki)
120 g woda (ok. 1/2 szklanki)
10 g oliwa z oliwek (ok. 1 łyżka)
1 jajko rozmiar L
150 g ser twarogowy chudy
10 g siemię lniane (ok. 1 łyżka)
400 g truskawek
1. Mąkę, mleko, wodę, oliwę i jajko zmiksowałam i smażyłam na patelni bez tłuszczu.
2. Twaróg połączyłam widelcem z truskawkami i siemieniem lnianym.
SMACZNEGO!
Wartość odżywcza* 1 porcji:
398 kcal
26,5 g białka
12,3 g tłuszczów (w tym 2,75 g tłuszczów nasyconych)
54,0 g węglowodanów ogółem9,8 g błonnika
IG** = 48 (niski)
Ładunek glikemiczny 1 porcji = 21 (wysoki) połowa porcji = 10,5 (dolna granica średniego)
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
Cynk | 41% |
Potas | 13% |
Wapń | 22% |
Magnez | 32% |
Żelazo | 23% |
Witamina A | 13% |
Witamina E
Witamina C
|
21%
124%
|
Kwas foliowy | 34% |
Witamina B1 | 30% |
Witamina B2
Witamina B3
|
60%
28%
|
Witamina B6 | 29% |
Witamina B12 |
58%
|
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz