03 kwietnia 2016

ULTRALEKKIE CZEKOLADOWE GOFRY


Składniki na 1 porcję:

2 białka (ok. 60 g)
1 żółtko ( ok. 25 g)
1/2 średniego banana (ok. 70 g w skórce)
1 czubata łyżka mąki żytniej pełnoziarnistej (ok. 20 g)
1 łyżeczka kakao (ok. 5 g)
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżeczki jogurtu naturalnego (ok. 75 g)
4 mrożone truskawki (ok. 40 g)
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy do natłuszczenia

1. Białka ubiłam z sodą.
2. Banana i żółtka połączyłam razem widelcem. Zmieszałam z mąką i kakao. Dodałam 2-3 łyżki ubitego białka, żeby dobrze się rozmieszało.
3. Białka połączyłam bardzo delikatnie z masą. 
4. Gofrownicę lekko natłuściłam pędzelkiem (zrobiłam to tylko na początku, później już nie trzeba było tego powtarzać), rozgrzałam i nakładałam ciasto (wyszły mi 4 gofry). 
5. Podałam z jogurtem i truskawkami.

SMACZNEGO!

Wartość odżywcza* porcji:

284 kcal
15,2 g białka
12,1 g tłuszczów (w tym 3,7 g tłuszczów nasyconych)
32,1 g węglowodanów ogółem
3,9 g błonnika pokarmowego

IG** = 54 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji  = 15 (średni)
                                  
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat


Potas
13%
Cynk
Wapń
30%
18%
Magnez23%
Żelazo18%
Witamina A
31%
Witamina E
Witamina C
20%
27%
Kwas foliowy23%
Witamina B113%
Witamina B2
Witamina B3
54%
5%
Witamina B625%
Witamina B12
67%

*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy

1 komentarz: