Składniki na 12 plastrów:
350 g mrożonego szpinaku
3 ząbki czosnku
3 jajka L
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
200 g wędzonego łososia w plastrach
1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia (200 g)
1. Szpinak rozmroziłam i mocno odcisnęłam z nadmiaru wody. Połączyłam z żółtkami, solą, gałką i przeciśniętym czosnkiem.
2. Białka ubiłam, delikatnie wymieszałam ze szpinakiem.
3. Prostokątną blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, wylałam masę, wyrównałam do grubości około 0,5 cm i piekłam 20 min w temp. 190 st. C. Po tym czasie wyjęłam blaszkę i zostawiłam do wystygnięcia.
4. Wystudzony blat posmarowałam serkiem (przed posmarowaniem można wymieszać serek z ulubionymi ziołami dla wzbogacenia smaku). Na serek wyłożyłam łososia pokrojonego w cieniutkie paseczki.
5. Zwinęłam całość w roladę, a następnie zawinęłam w folię aluminiową i włożyłam do lodówki na 2-3 godzinki. Przed podaniem pokroiłam w plastry.
SMACZNEGO!
Wartość odżywcza* 1 plastra:
91 kcal
6,9 g białka
6,8 g tłuszczów (w tym 3,4 g tłuszczów nasyconych)
1,3 g węglowodanów ogółem
0,6 g błonnika pokarmowego
IG** = 22 (niski)
Ładunek glikemiczny 1 plastra = 1 (niski)
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
Potas
| 3% |
Cynk
Wapń
|
7%
4%
|
Magnez | 6% |
Żelazo | 6% |
Witamina A
|
36%
|
Witamina E
Witamina C
|
11%
12%
|
Kwas foliowy | 16% |
Witamina B1 | 6% |
Witamina B2
Witamina B3
|
14%
9%
|
Witamina B6 | 14% |
Witamina B12 |
34%
|
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz