08 kwietnia 2016

FIT PIZZA Z PATELNI


Składniki na 1 porcje:
2 białka (ok. 60 g)
1 żółtko (ok. 25 g)
3 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej (ok. 40 g)
sól, pieprz, kurkuma, bazylia, słodka papryka
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 cebuli (ok. 25 g)
3 łyżki marynowanych pieczarek ( ok. 30 g)
garść startego sera żółtego (ok. 30 g)
1/2 łyżeczki oleju kokosowego/masła klarowanego, a nawet mniej (ok. 3 g)
Sos:
2 łyżki koncentratu pomidorowego (ok. 40 g)
2 łyżki wody
sól, pieprz, chili, zioła prowansalskie

1. Białka i żółtka mocno zmiksowałam. Dodałam mąkę, przyprawy i sodę. Wymieszałam.
2. Cebulkę posiekałam, pieczarki drobno pokroiłam.
3. Na rozgrzaną dużą patelnię z tłuszczem wylałam ciasto i od razu posypałam cebulą, pieczarkami i serem. Szczelnie przykryłam pokrywką i smażyłam na najmniejszym ogniu przez ok. 4-5 min z jednej strony, aż "ciasto" będzie gotowe.
4. Składniki sosu wymieszałam w miseczce i posmarowałam pizzę.

SMACZNEGO!

Wartość odżywcza* porcji:

358 kcal

22,7 g białka

16,9 g tłuszczów (w tym 8,3 g tłuszczów nasyconych)
35,8 g węglowodanów ogółem
6,7 g błonnika pokarmowego

IG** = 56 (średni)
Ładunek glikemiczny porcji = 16 (średni)

% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat


Potas
16%
Cynk
Wapń
50%
30%
Magnez23%
Żelazo23%
Witamina A
69%
Witamina E
Witamina C
24%
   19%
Kwas foliowy25%
Witamina B120%
Witamina B2
Witamina B3
63%
21%
Witamina B632%
Witamina B12
73%


*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy


5 komentarzy:

  1. wygląda ciekawie, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę to przygotować :) mam tylko pytanie czy zamiast mąki żytniej pełnoziarnistej może być inna, bo akurat mam na stanie pełnoziarnistą orkiszową lub czy może być zwykła pszenna? :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pełnoziarnista orkiszowa jak najbardziej się sprawdzi :D Zwykła z resztą też :) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Czy zamiast na patelni można to zrobić w piekarniku?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością, polecam ustawić temperaturę 200 st. C, ciasto wylać na małą blaszkę, wstawić do nagrzanego już piekarnika i obserwować kiedy będzie gotowa - podejrzewam, że około 10 minut. Pozdrawiam również!

      Usuń