Składniki na 3 porcje:
400 g selera naciowego
1 średniej wielkości cebula (ok. 100 g)
1 żółtko (ok. 25 g)
1 łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g)
3 plastry sera żółtego (ok. 45 g)
3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki (ok. 15 g)
3 łyżeczki pestek dyni (ok. 15 g)
kurkuma, papryka ostra, kminek
sól, pieprz
1. Z selera usunęłam grubsze "żyłki" i pokroiłam w plasterki, cebulę natomiast w talarki.
2. Warzywa wrzuciłam do garnka, zalałam wodą/bulionem do momentu przykrycia warzyw. Gotowałam do miękkości, a następnie zblendowałam. Warto poczekać aż zupa przestygnie, gdyż nie zaleca się używania blendera do miksowania rzeczy w temp. powyżej 60 st. C.
3. Przyprawiłam do smaku. Dodałam żółtko (można pominąć) i oliwę i podgotowałam jeszcze 5 min.
4. W miseczce zupę zmieszałam z serem pokrojonym w paseczki i posypałam natką pietruszki i pestkami dyni.
SMACZNEGO!
Wartość odżywcza* 1 porcji:
169 kcal
9,0 g białka
12,7 g tłuszczów (w tym 3,8 g tłuszczów nasyconych)
8,5 g węglowodanów ogółem
3,3 g błonnika pokarmowego
IG** = 16 (niski)
Ładunek glikemiczny 1 plastra = 1 (niski)
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
Potas
| 12% |
Cynk
Wapń
|
23%
19%
|
Magnez | 24% |
Żelazo | 16% |
Witamina A
|
23%
|
Witamina E
Witamina C
|
42%
14%
|
Kwas foliowy | 14% |
Witamina B1 | 9% |
Witamina B2
Witamina B3
|
21%
6%
|
Witamina B6 | 14% |
Witamina B12 |
27%
|
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz