03 marca 2016

NAJLEPSZE DOMOWE KAKAO


Składniki na 1 porcję:

1 łyżeczka ciemnego kakao 16% (ok. 5 g)
1 szklanka mleka 2% (ok. 230 g)
1/2 łyżeczki miodu (5 g) - dla chętnych, ja nie słodzę i wciąż jest pyszne :)

SPOSÓB nr 1. Na zimno. Do kubka wsypałam kakao, dodałam miód i 2-3 łyżki mleka. Mieszałam aż uzyskałam gładką masę o konsystencji polewy. Po trochu dodawałam mleka ciągle mieszając.

SPOSÓB nr 2. Na gorąco. Do rondelka wlałam mleko, podgrzałam aż zrobiło się gorące, ale jeszcze nie bulgotało. Wsypałam kakao i rozmieszałam. Miód dodałam na koniec aż mleko trochę ostygło (miód traci swoje właściwości w wysokiej temperaturze, jeśli chcecie od razu posłodzić możecie użyć innego słodzidła np. ksylitolu, erytrytolu).

SPOSÓB nr 3. Na szybko. Do kubka wsypałam kakao, zalałam odrobiną gorącej wody i rozmieszałam. Dolałam resztę mleka i dodałam miód.

SPOSÓB nr 4. Na szybciej. Do kubka wsypuję kakao, dolewam mleko. Wstawiam na około 1 min do mikrofali. Miód dodaję jak kakao trochę ostygnie (patrz wyżej).

SMACZNEGO !

Takie kakao to żaden grzeszek, jest 10000 razy zdrowsze i smaczniejsze od tych rozpuszczalnych z mnóstwem cukru i nierzadko innych strasznych dodatków ...

Wartość odżywcza* porcji:



140 kcal

7,9 g białka
5,1 g tłuszczów (w tym 3,0 g tłuszczów nasyconych)
16,0 g węglowodanów ogółem
0,3 g błonnika

IG** = 38 (niski)
Ładunek glikemiczny = 6 (niski)

% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat


Potas
8%
Cynk
Wapń
12%
25%
Magnez14%
Żelazo4%
Witamina A
7%
Witamina E
Witamina C
2%
   2%
Kwas foliowy3%
Witamina B17%
Witamina B2
Witamina B3
30%
2%
Witamina B68%
Witamina B12
38%


*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy

4 komentarze:

  1. Pani Emilio, a gdzie Pani kupiła naturalne kakao?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znajdzie je Pani w każdym duzym sklepie np to: https://www.google.pl/search?q=kakao&client=ms-android-huawei&prmd=ivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi15sSx9rnRAhVMkSwKHXDiCsoQ_AUIBygB&biw=360&bih=524#tbm=isch&q=kakao+naturalne&imgrc=GTjWaqeVAF1pmM%3A
      Wedel czy Wawel też produkują takie kakao, jest to oczywiście odtłuszczony proszek, mówiąc naturalne mam na myśli że nie jest to słodzony proszek, bardzo często kupowany dla dzieci, niestety - bo zaglądając w skład proszek taki ma więcej wspólnego z cukrem niż z kakao..

      Usuń
  2. Gdzie można kupić naturalne kakao? I jak wyglądałoby opakowanie?

    OdpowiedzUsuń