03.03.2016

PRZECUDNE KOKOSOWE KULECZKI



Składniki na około 18 kuleczek:

100 g wiórków kokosowych + ok. 20 g do obtaczania
1 jajko M
1 średni banan (ok. 120 g bez skórki)
9 łyżek płatków owsianych górskich (ok. 90 g)
2 płaskie łyżki miodu (ok. 48 g)

1. Jajko zmiksowałam z bananem i miodem.
2. Dodałam wiórki i płatki owsiane. Wymieszałam dokładnie łyżką.
3. Formowałam małe kuleczki - nakładałam na dłoń łyżkę masy, mocno ściskałam i palcami formowałam kuleczki  ("kulanie"  było raczej jest niemożliwe, bo się rozpadały).
4. Obtaczałam w wiórkach kokosowych.
5. Piekłam w 170 stopniach z termoobiegem 12-15 min.

SMACZNEGO!

Wartość odżywcza porcji* 3 kuleczek:

211 kcal
3,9 g białka
13,3 g tłuszczów (w tym 10,0 g tłuszczów nasyconych)
24,2 g węglowodanów ogółem
5,0 g błonnika pokarmowego

IG = 46 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji (3 kuleczki) = 9 (niski)

% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat


Potas
5%
Cynk
Wapń
10%
2%
Magnez13%
Żelazo8%
Witamina A
4%
Witamina E
Witamina C
7%
2%
Kwas foliowy7%
Witamina B17%
Witamina B2
Witamina B3
8%
3%
Witamina B69%
Witamina B12
7%


*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy

3 komentarze:

  1. Szybkie i pyszne kuleczki kokosowe, własnie zjadamy.. dzięki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Bardzo się cieszę, że smakują:)

      Usuń
  2. Można pominąć platki owsiane? Albo czy jest jakieś zastępstwo? Niestety jestem uczulona na nie i nie mogę ich spożywać :(

    OdpowiedzUsuń