Składniki na 1 porcję:
1/2 piersi z kurczaka (około 120 g)
1 łyżeczka oliwy (ok. 5 g)
1 duża garść makaronu pełnoziarnistego (ok. 50 g)
1/4 główki brokułu (ok. 100 g)
dowolne przyprawy (u mnie: sól, pieprz, chili, słodka papryka, zioła prowansalskie)
1. Kurczaka pokroiłam na małe kawałki, wymieszałam z oliwą i przyprawami.
2. W garnku zagotowałam wodę, lekko osoliłam, wrzuciłam makaron, a na górę położyłam sitko z podzielonym na różyczki brokułem. Garnek przykryłam pokrywką, makaron gotowałam wg instrukcji na opakowaniu al dente, a brokuł na parze około 10 min lub wedle uznania.
3. W międzyczasie na rozgrzaną patelnię wrzuciłam mięsko i podsmażyłam na złoty kolor.
SMACZNEGO!
Wartość odżywcza* porcji:
336 kcal
30,7 g białka
6,9 g tłuszczów (w tym 1,1 g tłuszczów nasyconych)
40,4 g węglowodanów ogółem
3,5 g błonnika pokarmowego
IG** = 46 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji = 17 (średni)
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
Potas
| 18% |
Cynk
Wapń
|
15%
6%
|
Magnez | 23% |
Żelazo | 10% |
Witamina A
|
21%
|
Witamina E
Witamina C
|
26%
77%
|
Kwas foliowy | 37% |
Witamina B1 | 19% |
Witamina B2
Witamina B3
|
24%
102%
|
Witamina B6 | 60% |
Witamina B12 |
20%
|
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz