12 marca 2016

KREMOWE MASŁO ORZECHOWE


Składniki:

orzeszki ziemne/obrane migdały/nerkowce/orzechy laskowe

1. Orzechy podprażyłam na suchej patelni - uwaga żeby ich nie przypalić !!! Niech tylko lekko się zarumienią.
2. Podprażone orzechy wrzuciłam do dobrej jakości blendera. Miksowałam robiąc co minutę, 2 minuty przerwy. Początkowo zrobił się taki pyłek, dopiero po jakimś czasie zaczęło to przypominać krem. Im dłużej będziemy miksować tym bardziej będzie kremowe :)
2. Według upodobań można masełko trochę dosolić, dodać odrobinę ksylitolu. Czasem dodaję też trochę ciemnego kakao i miód lub pokruszoną gorzką czekoladę :)

Wartość odżywcza jest uzależniona od użytych orzechów i dodatków :)


Masła orzechowego NIE NALEŻY niestety spożywać w nadmiernych ilościach, gdyż może  zaburzyć stosunek kwasów omega-3 do omega-6 w diecie, co ma zły wpływ na stan układu krążenia.
ALE raz na jakiś czas - czyli 1-2 łyżeczki w tygodniu nie zaszkodzą :))

7 komentarzy:

  1. orzechy ziemne to najmniej zdrowe z orzechów ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co nie znaczy, że są niezdrowe! Swoją drogą orzeszki ziemne są zaliczane do roślin strączkowych, a nie do orzechów ;)

      Usuń
    2. anonimowy pukni sie w czoło !!! i nie pisz tu bzdur jak sie nie znasz !!!!

      Usuń
  2. Lepiej się doksztal, bo piszesz o "zdrowych tluszczach omega 6",których należy unikać w takiej przewadze nad omega 3 jak w orzechach ziemnych. W diecie mamy ich w ogromnym nadmiarze. Poza tym dajesz przepis na rozwój miażdżycy i niszczenie srodblonka tętnic przez peroksydowane pufa przy prażeniu. Brawo dla "dietetyków", wierzących w podreczniki, nieczytających nowoczesnej literatury i badan, którzy piszą takie pierdoły i sila się na swoją słabą reklamę w sieci.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie rozumiem dlaczego próbuje mnie Pan/Pani obrazić. W moim profilu jest wyraźnie napisane, że jestem studentką, a nie dietetykiem, zatem owszem, kształcę się. Nie rozumiem też dlaczego na podstawie przepisu na masło orzechowe wyciąga Pan/Pani tak szerokie wnioski na mój temat. Tłuszcze omega-6 należą do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych - zatem do zdrowych tłuszczy, stąd mój komentarz. Oczywiście nie mogę się nie zgodzić, w diecie powinien być zachowany odpowiedni stosunek kwasów omega-3 do omega-6.
      Daję przepis na masło orzechowe, sprawą dla mnie jasną jest, że nie należy jeść jego łyżkami, może faktycznie powinnam umieścić taki dopisek w poście. Nie wydaję mi się, że zjedzenie kanapki czy naleśnika z masłem orzechowym raz na jakiś czas spowoduje Nam jakiekolwiek szkody. Wszystko jest dla ludzi, należy jedynie pamiętać o zachowaniu umiaru. Dieta z uwzględnieniem raz na jakiś czas masła orzechowego czy orzeszków ziemnych jest możliwa do prawidłowego zbilansowania.
      Nie wspomnę już o tym, że podaję na blogu zdrowsze wersje przepisów, stąd jestem pewna, że przygotowane domowe masełko jest 100x zdrowsze od tego kupowanego w sklepach z dodatkiem oleju palmowego, mnóstwem soli, cukru i szkoda wymieniać co jeszcze producenci są w stanie Nam wcisnąć. Zatem jeśli są osoby, które wprost je uwielbiają i nie wyobrażają sobie rezygnacji z tego produktu (a znam bardzo dużo takich osób), proponuję tę lepszą wersję.
      Nie polecam tak negatywnego nastawienia do życia - to również szkodzi zdrowiu co udowodniono w wielu badaniach naukowych :))
      Życzę miłego dnia!

      Usuń
    2. Hahahaha Emilia brawo - szacun ;)
      Anka

      Usuń