Składniki na 1 porcję:
1/2 średniego banana (ok. 50 g bez skórki)
2 jajka M
2 lekko czubate łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 40 g)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki oleju kokosowego/masła klarowanego do smażenia (ok. 2 g)
Dodatki:
1/2 średniego banana (ok. 50 g bez skórki)
75 g jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki nasion chia (ok. 3 g)
kilka jagód goji
1. Banana, jajka, mąkę i sodę zmiksowałam blenderem.
2. Smażyłam na lekko natłuszczonej patelni.
3. Udekorowałam plasterkami banana, jogurtem, chia i jagodami.
SMACZNEGO !
Wartość odżywcza* porcji:
437 kcal
23,1 g białka
17,4 g tłuszczów (w tym 7,0 g tłuszczów nasyconych)
52,5 g węglowodanów ogółem
6,5 g błonnika pokarmowego
IG** = 54 (średni)
Ładunek glikemiczny = 24 (wysoki)
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
Potas
| 16% |
Cynk
Wapń
|
47%
21%
|
Magnez | 29% |
Żelazo | 24% |
Witamina A
|
48%
|
Witamina E
Witamina C
|
20%
9%
|
Kwas foliowy | 39% |
Witamina B1 | 27% |
Witamina B2
Witamina B3
|
73%
21%
|
Witamina B6 | 46% |
Witamina B12 |
102%
|
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz