13 marca 2016

OMLECIKI Z BANANEM




Składniki na 1 porcję:

1/2 średniego banana (ok. 50 g bez skórki)
2 jajka M
2 lekko czubate łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 40 g)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki oleju kokosowego/masła klarowanego do smażenia (ok. 2 g)
Dodatki: 
1/2 średniego banana (ok. 50 g bez skórki)
75 g jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki nasion chia (ok. 3 g)
kilka jagód goji

1. Banana, jajka, mąkę i sodę zmiksowałam blenderem.
2. Smażyłam na lekko natłuszczonej patelni. 
3. Udekorowałam plasterkami banana, jogurtem, chia i jagodami.

SMACZNEGO !

Wartość odżywcza* porcji:


437 kcal
23,1 g białka
17,4 g tłuszczów (w tym 7,0  g tłuszczów nasyconych)
52,5 g węglowodanów ogółem
6,5 g błonnika pokarmowego

IG** = 54 (średni)
Ładunek glikemiczny = 24 (wysoki)

% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat


Potas
16%
Cynk
Wapń
47%
21%
Magnez29%
Żelazo24%
Witamina A
48%
Witamina E
Witamina C
20%
9%
Kwas foliowy39%
Witamina B127%
Witamina B2
Witamina B3
73%
21%
Witamina B646%
Witamina B12
102%

*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz