09 marca 2016

SAŁATKA CURRY Z TUŃCZYKIEM


Składniki na 4 porcje:

1 puszka tuńczyka w oleju (ok. 120 g)
1 woreczek brązowego ryżu (ok. 100 g)
1 puszka kukurydzy (ok. 285 g po odsączeniu)
1 średni ogórek kiszony (ok. 50 g)
1/2 małej papryki (ok. 100 g)
100 g jogurtu naturalnego
1,5 łyżeczki curry
ewentualnie sól/pieprz

1. Ryż ugotowałam wg instrukcji na opakowaniu.
2. Odlałam olej z tuńczyka i wodę z kukurydzy.
3. Ogórek i paprykę pokroiłam w kosteczkę.
4. Wymieszałam wszystko, dodałam jogurt i przyprawy.

SMACZNEGO !

Wartość odżywcza* porcji:

213 kcal
12,3 g białka
4,4 g tłuszczów (w tym 0,9 g tłuszczów nasyconych)
36,1 g węglowodanów ogółem
5,3 g błonnika pokarmowego

IG** = 50 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji  = 15 (średni)
                                  
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat


Potas
8%
Cynk
Wapń
14%
6%
Magnez20%
Żelazo8%
Witamina A
28%
Witamina E
Witamina C
24%
35%
Kwas foliowy10%
Witamina B116%
Witamina B2
Witamina B3
12%
38%
Witamina B630%
Witamina B12
32%

*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz