26 lutego 2016

OWSIANE BUŁECZKI TWAROGOWE


Składniki na 7 bułeczek:

250 g chudego twarogu
1 jajko M (65 g)
1/2 szklanki płatków jęczmiennych (50 g)
1/2 szklanki płatków owsianych (50 g)
3 łyżki siemienia lnianego (30 g)
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
sól/słodzik wg uznania

1. Do miski wrzucić wszystkie składniki. Połączyć łyżką. Odstawić na 15 min.
2. Ulepić 7 kuleczek mokrymi rękoma, żeby się nie kleiły, lekko rozpłaszczyć na papierze do pieczenia.
3. Piec 20 min w 180 stopniach.

Najlepiej smakują z domowym dżemem i twarożkiem jak ostygną :) SMACZNEGO !

Wartość energetyczna* jednej bułeczki bez dodatków:

107 kcal
9,5 g białka
2,7 g tłuszczów
11,9 g węglowodanów ogółem
2,1 g błonnika pokarmowego

IG** = 39 (niski)
Ładunek glikemiczny jednej bułeczki = 4 (niski)

% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat



Potas
3%
Cynk
Wapń
13%
5%
Magnez11%
Żelazo5%
Witamina A
3%
Witamina E
Witamina C
2%
   0%
Kwas foliowy6%
Witamina B15%
Witamina B2
Witamina B3
18%
2%
Witamina B65%
Witamina B12
20%



*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy

29 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Hm, nie próbowałam bez jajka, ale być może się uda. Weganie zastępują jajka siemieniem lnianym. Można poeksperymentować tylko wtedy na 1 łyżkę siemienia, dać jedną łyżkę gorącej wody, odstawić aż się zżeluje, a następnie zmieszać z pozostałymi składnikami :) Koniecznie proszę o relacje, jeśli Pan/Pani spróbuje!

      Usuń
  2. czym można zamienić płatki jęczmienne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Płatkami jaglanymi :) chociaż owsiane pewnie też by się sprawdziły

      Usuń
  3. A czy można nie dodawać twarogu ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Moze osoba z cukrzyca?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej :) Bułeczki mają niski IG i ŁG :)

      Usuń
  5. Czy bułeczki można mrozić? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam, że nigdy ich nie mroziłam, ale wydaje mi się że nie będzie to miało dużego wpływu na smak i konsystencję :)

      Usuń
  6. Czy twaróg półtłusty się nada?

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobiłam bułeczki zgodnie z przepisem, położyłam kuleczki na papierze do pieczenia delikatnie rozpłaszczyłam i włożyłam do nagrzanego piekarnika, jak zajrzałam do niego po jakimś czasie zauważyłam że bułeczki rozpłynęły się :( co mogło pójść nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, powiem Ci że dałaś mi niezłą zagadkę.. Sprawdziłam aż przepis na którym bazowałam, żeby się upewnić czy nie pomyliłam się z ilością składników, ale wszystko jest w porządku. Ciężko mi odpowiedzieć, może było za duże jajko? Może trochę za mało płatków/siemienia? Może masa powinna trochę odstać, żeby się dobrze związała? Wiem, że kilka osób je robiło z tego przepisu i wychodziły. Przy najbliższej okazji zrobię je jeszcze raz i dam znać!

      Usuń
  8. Ok. Starałam się wszysto ważyć �� i raczej trzymałam się przepisu �� spróbuję następnym razem odczekać trochę czasu... Ale takie płaskie też były pyszne �� i co najważniejsze nie skacze mi po nich cukier �� a odkąd jestem na diecie cukrzycowej nie mogłam jeść żadnego chleba bo miałam za wysoki po posiłku a teraz jest ok �� polecam te bułeczki wszystki ciezarnym zmagajacym się z cukrzycą ciążowa ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie, cieszę się że znalazłaś dla siebie dobry zamiennik pieczywa :) Zrobiłam bułeczki jeszcze raz, składniki wymieszałam jednak tylko łyżką zamiast mikserem, zmniejszyłam odrobinę ilość sody i odstawiłam ciasto na 15 min i wyszły :) Podejrzewam, że wcześniej jak robiłam bułeczki to zapomniałam wcześniej nagrzać piekarnik i siłą rzeczy bułeczki musiały swoje odczekać, a nie zwróciłam na to uwagi szykując przepis.. W każdym razie już się poprawiłam :)

      Usuń
    2. Super, dziękuje :) zrobię je jeszcze raz i odstawię na 15 minut :) możliwe, że płatki nie zdążyły nasiąknąć i dlatego tak się stało ;) ale zmarnować się nie zmarnowały ;) zamiast bułeczek wyszły chlebki i też były pyszne :)

      Usuń
  9. Czy można czymś zastąpić siemię lniane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie na którym się wzorowałam był słonecznik, ale ja nigdy takiej wersji nie próbowałam :)

      Usuń
  10. Sprobuje zrobic corce na sniadanie choruje na cukrzyce typu 1 i z reguly po pieczywie ja wybija cukier w gore najgorzej sniadania :( moze po tych bulkach bedzie lepiej oby sprobowala bo to niejadek straszny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie lepiej i jej posmakują :))

      Usuń
  11. Buleczki zrobione ogolnie corce smakowaly i cukier po nich tez ok mimo tego ze zjadla je z dzemem:)Problem w tym ze wlozeniu do pieca rozlaly sie i byly plaskie nie bardzo urosly wyszly jak racuchy ��moze to wina tego ze dalam platki jaglane?a moze za malo sody? Jeszcze bedziemy probowac dalej az wyjda pulchne jak twoje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :) Tak jak pisałam wyżej w komentarzu, po przygotowaniu ciasta, polecam odstawić je na 15 min do nasiąknięcia. Większy dodatek sody może spowodować, że będą miały nieciekawy posmak.

      Usuń
  12. A czy len może być mielony czy w ziarenkach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że tak, ale nie próbowałam :)

      Usuń
    2. Pytanie czy mielony czy ziarna ? :)

      Usuń
    3. Ja używam ziarenka, z mielonym nie próbowałam, ale pewnie też by wyszły ;)

      Usuń
  13. Witam czy posiada pani jakis przepis na zytnio pszenny lub sam zytni chlebek ??oczywiscie prosty ;)

    OdpowiedzUsuń