Składniki na 4 naleśniki (2 porcje):
2 kosteczki mrożonego szpinaku (około 20 g)
2 białka (60 g)
1 jajko M (65 g)
2 płaskie łyżki mąki pełnoziarnistej (30 g)
1 łyżka oliwy z oliwek (10 g)
sól/słodzik
1. Szpinak rozmroziłam, przestudziłam i zmiksowałam blenderem z pozostałymi składnikami(jeśli ciasto wyszło zbyt gęste można dodać odrobinę wody).
2. Smażyłam na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.
Dodatki:
2 małe jabłka (200 g)
cynamon
1 łyżka kakao (10 g)
1 łyżeczka miodu pszczelego (6 g)
odrobina mleka 2% (ok. 2 łyżki)
1 łyżka orzeszków ziemnych (15 g)
1. Jabłka obrałam, starłam i poddusiłam w rondelku z cynamonem aż były miękkie.
2. Gotowymi jabłkami przełożyłam naleśniki.
3. Kakao zmieszałam z miodem i mlekiem, aż uzyskałam konsystencję polewy. Polałam nią naleśniki.
4. Orzeszki posiekałam i posypałam naleśniki.
Lubię je przygotowywać wieczorem do lunchbox'a na następny dzień. Na zimno też są bardzo dobre :))
Wartość odżywcza * porcji naleśników bez dodatków:
137 kcal
8,4 g białka
7,7 g tłuszczów (w tym 1,6 g tłuszczów nasyconych)
10,0 g węglowodanów ogółem
1,7 g błonnika pokarmowego
IG** = 56 (średni)
Ładunek glikemiczny porcji = 6 (niski)
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
Potas
| 3% |
Cynk
Wapń
|
13%
3%
|
Magnez | 8% |
Żelazo | 8% |
Witamina A
|
20%
|
Witamina E
Witamina C
|
13%
4%
|
Kwas foliowy | 15% |
Witamina B1 | 8% |
Witamina B2
Witamina B3
|
24%
7%
|
Witamina B6 | 7% |
Witamina B12 |
23%
|
Wartość odżywcza* porcji naleśników z dodatkami:
249 kcal
11,6 g białka
12,4 g tłuszczów (w tym 2,7 g tłuszczów nasyconych)
27,1 g węglowodanów ogółem
4,2 g błonnika pokarmowego
IG** =42 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji = 10 (średni)
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
Potas
| 9% |
Cynk
Wapń
|
22%
5%
|
Magnez | 19% |
Żelazo | 13% |
Witamina A
|
20%
|
Witamina E
Witamina C
|
27%
13%
|
Kwas foliowy | 19% |
Witamina B1 | 16% |
Witamina B2
Witamina B3
|
30%
16%
|
Witamina B6 | 12% |
Witamina B12 |
25%
|
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz