Składniki na 1 porcję:
3 jajka rozmiar M
2 małe plasterki szynki wieprzowej (ok. 20 g)
1/4 awokado (ok. 40 g części jadalnej)
2 czubate łyżki szczypiorku (ok. 10 g)
6 świeżych liści bazylii
1/2 łyżeczki oleju kokosowego / masła klarowanego (ok. 5 g)
pieprz czarny
1. Jajka roztrzep w miseczce.
2. Szynkę pokrój w kosteczkę i podsmaż lekko na oleju.
3. Awokado pokrój w kosteczkę.
4. Jajka wylej na patelnię, a następnie oprósz je pieprzem, dodaj bazylię, szczypiorek i awokado. Wymieszaj.
SMACZNEGO !
350 kcal
23,2 g białka
27,9 g tłuszczów (w tym 10,4 g tłuszczy nasyconych)
3,8 g węglowodanów ogółem
1,3 g błonnika pokarmowego
IG** = 7 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji = 1 (niski)
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
Potas
| 10% |
Cynk
Wapń
|
40%
9%
|
Magnez | 12% |
Żelazo | 22% |
Witamina A
|
67%
|
Witamina E
Witamina C
|
22%
6%
|
Kwas foliowy | 35% |
Witamina B1 | 24% |
Witamina B2
Witamina B3
|
74%
12%
|
Witamina B6 | 25% |
Witamina B12 |
118%
|
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i bardzo dziękuje
OdpowiedzUsuńDziękuję, również pozdrawiam! :)
Usuń