07 marca 2017

JAJECZNICA Z AWOKADO


Składniki na 1 porcję:

3 jajka rozmiar M
2 małe plasterki szynki wieprzowej (ok. 20 g)
1/4 awokado (ok. 40 g części jadalnej)
2 czubate łyżki szczypiorku (ok. 10 g)
6 świeżych liści bazylii
1/2 łyżeczki oleju kokosowego / masła klarowanego (ok. 5 g)
pieprz czarny

1. Jajka roztrzep w miseczce.
2. Szynkę pokrój w kosteczkę i podsmaż lekko na oleju.
3. Awokado pokrój w kosteczkę.
4. Jajka wylej na patelnię, a następnie oprósz je pieprzem, dodaj bazylię, szczypiorek i awokado. Wymieszaj.

SMACZNEGO !

Wartość odżywcza* porcji:

350 kcal

23,2 g białka
27,9 g tłuszczów (w tym 10,4 g tłuszczy nasyconych)
3,8 g węglowodanów ogółem
1,3 g błonnika pokarmowego

IG** = 7 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji  = 1 (niski)
                                  
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat


Potas
10%
Cynk
Wapń
40%
9%
Magnez12%
Żelazo22%
Witamina A
67%
Witamina E
Witamina C
22%
6%
Kwas foliowy35%
Witamina B124%
Witamina B2
Witamina B3
74%
12%
Witamina B625%
Witamina B12
118%

*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy

2 komentarze:

  1. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń