14.03.2017

KANAPECZKI Z BURAKIEM I SZPINAKIEM


Składniki na 1 porcję:

3 małe kromki żytniego chleba (ok. 60 g)
1 łyżeczka oleju lnianego (ok. 5 g)
1 ugotowany mały burak (ok. 100 g)
1 garść świeżego szpinaku (ok. 25 g)
1 łyżeczka octu balsamicznego (ok. 5 g)
szczypta soli i pieprzu

1. Kromki pieczywa skropiłam olejem.
2. Burak obrałam i pokroiłam w plasterki.
3. Na pieczywo położyłam liście szpinaku i plasterki buraka. Skropiłam octem balsamicznym i oprószyłam solą i pieprzem.

SMACZNEGO !

Wartość odżywcza* porcji:

238 kcal
4,1 g białka
8,4 g tłuszczów (w tym 1,3 g tłuszczy nasyconych)
40,7 g węglowodanów ogółem
4,4 g błonnika pokarmowego

IG** = 64 (średni)
Ładunek glikemiczny porcji  = 23 (wysoki)
                                  
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat


Potas
8%
Cynk
Wapń
14%
6%
Magnez12%
Żelazo14%
Witamina A
27%
Witamina E
Witamina C
28%
20%
Kwas foliowy25%
Witamina B19%
Witamina B2
Witamina B3
9%
5%
Witamina B610%
Witamina B12
0%

*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz