Składniki na 1 porcję:
3 małe kromki żytniego chleba (ok. 60 g)
1 łyżeczka oleju lnianego (ok. 5 g)
1 ugotowany mały burak (ok. 100 g)
1 garść świeżego szpinaku (ok. 25 g)
1 łyżeczka octu balsamicznego (ok. 5 g)
szczypta soli i pieprzu
1. Kromki pieczywa skropiłam olejem.
2. Burak obrałam i pokroiłam w plasterki.
3. Na pieczywo położyłam liście szpinaku i plasterki buraka. Skropiłam octem balsamicznym i oprószyłam solą i pieprzem.
SMACZNEGO !
Wartość odżywcza* porcji:
238 kcal
4,1 g białka
8,4 g tłuszczów (w tym 1,3 g tłuszczy nasyconych)
40,7 g węglowodanów ogółem
4,4 g błonnika pokarmowego
IG** = 64 (średni)
Ładunek glikemiczny porcji = 23 (wysoki)
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
Potas
| 8% |
Cynk
Wapń
|
14%
6%
|
Magnez | 12% |
Żelazo | 14% |
Witamina A
|
27%
|
Witamina E
Witamina C
|
28%
20%
|
Kwas foliowy | 25% |
Witamina B1 | 9% |
Witamina B2
Witamina B3
|
9%
5%
|
Witamina B6 | 10% |
Witamina B12 |
0%
|
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz