Składniki na 1 porcję:
4 łyżki płatków owsianych górskich (ok. 40 g)
5 łyżek mleka 2% (ok. 50 g)
1/2 mango (ok. 150 g części jadalnej)
1 średniej wielkości jabłko (ok. 200 g bez ogryzka)
2 łyżki wiórków kokosowych (ok. 12 g)
cynamon
1. Płatki zalej gorącym mlekiem, odstaw na kilka minut żeby nasiąkły.
2. Mango pokrój w kosteczkę. Wyłóż na płatki i posyp wiórkami i cynamonem.'
3. Jabłko pokrój na kawałki i podaj w osobnej miseczce.
SMACZNEGO!
Wartość odżywcza* porcji:
393 kcal
7,8 g białka
11,4 g tłuszczu (w tym 6,9 g tłuszczy nasyconych)
74,8 g węglowodanów ogółem
10,7 g błonnika
IG** = 41 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji = 26 (wysoki)
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
IG** = 41 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji = 26 (wysoki)
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
Potas | 16% |
Cynk Wapń | 22% 10% |
Magnez | 28% |
Żelazo | 16% |
Witamina A | 78% |
Witamina E Witamina C | 37% 57% |
Kwas foliowy | 26% |
Witamina B1 | 30% |
Witamina B2 Witamina B3 | 21% 11% |
Witamina B6 | 24% |
Witamina B12 | 8% |
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz