06 marca 2017

PŁATKI Z OWOCAMI I KOKOSEM


Składniki na 1 porcję:

4 łyżki płatków owsianych górskich (ok. 40 g)
5 łyżek mleka 2% (ok. 50 g)
1/2 mango (ok. 150 g części jadalnej)
1 średniej wielkości jabłko (ok. 200 g bez ogryzka)
2 łyżki wiórków kokosowych (ok. 12 g)
cynamon

1. Płatki zalej gorącym mlekiem, odstaw na kilka minut żeby nasiąkły.
2. Mango pokrój w kosteczkę. Wyłóż na płatki i posyp wiórkami i cynamonem.'
3. Jabłko pokrój na kawałki i podaj w osobnej miseczce.

SMACZNEGO!

Wartość odżywcza* porcji:

393 kcal
7,8 g białka
11,4 g tłuszczu (w tym 6,9 g tłuszczy nasyconych)
74,8 g węglowodanów ogółem
10,7 g błonnika

IG** = 41 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji = 26 (wysoki)

% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat


Potas16%
Cynk
Wapń
22%
10%
Magnez28%
Żelazo16%
Witamina A78%
Witamina E
Witamina C
37%
   57%
Kwas foliowy26%
Witamina B130%
Witamina B2
Witamina B3
21%
11%
Witamina B624%
Witamina B128%


*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz