20.03.2017

JABŁKOWA JAGLANKA


Składniki na 1 porcję:

3-4 łyżki kaszy jaglanej (ok. 40 g)
3/4 szklanki mleka 2% (ok. 150 g)
1 średniej wielkości jabłko (ok. 250 g)
1 łyżka wiórków kokosowych (ok. 6 g)
1/4 łyżeczki cynamonu

1. Kaszę i wiórki wsypałam do garnuszka, zalałam mlekiem. Gotowałam na najmniejszym ogniu ok. 10-15 min. W między czasie 2 razy przemieszałam, żeby nic nie przywarło do dna.
2. Jabłko obrałam i starłam w plasterki. Dorzuciłam do kaszy na koniec jej gotowania i dokładnie wymieszałam całość z cynamonem.

SMACZNEGO !

Wartość odżywcza* porcji:

302 kcal
9,3 g białka
7,8 g tłuszczów (w tym 4,8 g tłuszczów nasyconych)
53,7 g węglowodanów ogółem
5,6 g błonnika pokarmowego

IG** = 51 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji  = 25 (wysoki)
                                  
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat


Potas
11%
Cynk
Wapń
25%
17%
Magnez20%
Żelazo14%
Witamina A
6%
Witamina E
Witamina C
13%
17%
Kwas foliowy8%
Witamina B134%
Witamina B2
Witamina B3
33%
9%
Witamina B630%
Witamina B12
25%

*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy

1 komentarz:

  1. Poważnie!Naprawdę!Uwierz mi! To wygląda wyśmieniecie i na pewno tak też smakuje :-) Gratuluję i życzę dalszych podobnych sukcesów ;-)

    OdpowiedzUsuń