Składniki na 1 porcję:
3-4 łyżki kaszy jaglanej (ok. 40 g)
3/4 szklanki mleka 2% (ok. 150 g)
1 średniej wielkości jabłko (ok. 250 g)
1 łyżka wiórków kokosowych (ok. 6 g)
1/4 łyżeczki cynamonu
1. Kaszę i wiórki wsypałam do garnuszka, zalałam mlekiem. Gotowałam na najmniejszym ogniu ok. 10-15 min. W między czasie 2 razy przemieszałam, żeby nic nie przywarło do dna.
2. Jabłko obrałam i starłam w plasterki. Dorzuciłam do kaszy na koniec jej gotowania i dokładnie wymieszałam całość z cynamonem.
SMACZNEGO !
Wartość odżywcza* porcji:
302 kcal
9,3 g białka
7,8 g tłuszczów (w tym 4,8 g tłuszczów nasyconych)
53,7 g węglowodanów ogółem
5,6 g błonnika pokarmowego
IG** = 51 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji = 25 (wysoki)
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
Potas
| 11% |
Cynk
Wapń
|
25%
17%
|
Magnez | 20% |
Żelazo | 14% |
Witamina A
|
6%
|
Witamina E
Witamina C
|
13%
17%
|
Kwas foliowy | 8% |
Witamina B1 | 34% |
Witamina B2
Witamina B3
|
33%
9%
|
Witamina B6 | 30% |
Witamina B12 |
25%
|
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
Poważnie!Naprawdę!Uwierz mi! To wygląda wyśmieniecie i na pewno tak też smakuje :-) Gratuluję i życzę dalszych podobnych sukcesów ;-)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne bardzo polecam ����
OdpowiedzUsuń