Składniki na 1 porcję:
1/2 piersi z kurczaka (ok. 150 g)
2 łyżki siemienia lnianego (ok. 20 g)
1 żółtko (ok. 20 g)
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta soli i pieprzu
2 garści liści sałaty (ok. 20 g)
1/3 świeżego ogórka (ok. 80 g)
1/4 czerwonej papryki (ok. 60 g)
1 łyżka posiekanego koperku (ok. 8 g)
1 łyżeczka oleju lnianego (ok. 5 g)
kilka kropel soku z cytryny
szczypta pieprzu
1. Żółtko roztrzepałam z przyprawami. Mięso pokroiłam na kawałeczki i wymieszałam z żółtkiem, a następnie obtoczyłam w siemieniu lnianym.
2. Kurczaczki ułożyłam w silikonowej foremce (lub na papierze do pieczenia) i wstawiłam do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na około 20 min.
3. Sałatę porwałam na mniejsze kawałeczki, ogórek obrałam i przy pomocy obieraczki pokroiłam w paseczki. Paprykę również pokroiłam w cieniutkie plasterki (można w tym celu też użyć obieraczki).
4. Warzywa wymieszałam z koperkiem, olejem, pieprzem i sokiem z cytryny.
SMACZNEGO !
Wartość odżywcza* porcji:
350 kcal
37,9 g białka
17,3 g tłuszczów (w tym 2,9 g tłuszczów nasyconych)
13,3 g węglowodanów ogółem
2,6 g błonnika pokarmowego
IG** = 24 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji = 3 (niski)
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
Potas
| 21% |
Cynk
Wapń
|
41%
10%
|
Magnez | 37% |
Żelazo | 32% |
Witamina A
|
76%
|
Witamina E
Witamina C
|
42%
94%
|
Kwas foliowy | 27% |
Witamina B1 | 23% |
Witamina B2
Witamina B3
|
40%
129%
|
Witamina B6 | 84% |
Witamina B12 |
64%
|
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz