Składniki:
4 łyżki płatków owsianych górskich (ok. 40 g)
1 łyżka siemienia lnianego (ok. 10 g)
1 łyżka wiórków kokosowych (ok. 6 g)
1 płaska łyżeczka oleju kokosowego tłoczonego na zimno (ok. 5 g)
3/4 szklanki mleka 2% (ok. 180 g)
2 małe garści mrożonych jagód (ok. 100 g)
1. Do małego rondelka wsypałam płatki, wiórki i siemię. Zalałam mlekiem.
2. Podgrzewałam na małym ogniu, do momentu zagotowania i wchłonięcia większości płynu, mieszając co jakiś czas, żeby nie przywarło do dna.
3. Na koniec dodałam olej kokosowy. Rozmieszałam. Przelałam do miseczki i posypałam jagodami.
SMACZNEGO!
Wartość odżywcza*:
374 kcal
12,5 g białka
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
374 kcal
12,5 g białka
18,0 g tłuszczów (w tym 9,5 g tłuszczy nasyconych)
47,9 g węglowodanów ogółem
9,0 g błonnika
IG** = 35 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji = 14 (średni)
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
Potas
| 11% |
Cynk
Wapń
|
31%
25%
|
Magnez | 35% |
Żelazo | 16% |
Witamina A
|
6%
|
Witamina E
Witamina C
|
32%
14%
|
Kwas foliowy | 12% |
Witamina B1 | 22% |
Witamina B2
Witamina B3
|
28%
6%
|
Witamina B6 | 15% |
Witamina B12 |
30%
|
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
Mmm, pychaa!:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Zamiast jagód dałam maliny, ale i tak pyszna😻
OdpowiedzUsuń