Składniki na 2 porcje:
1 średnia pierś z kurczaka (ok. 150 g)
1/3 słoika suszonych pomidorów po odsączeniu (ok. 90 g)
2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów (ok. 20 g)
10 cm pora (ok. 50 g)
3 ząbki czosnku (ok. 15 g)
3 średnie ziemniaki (ok. 270 g)
400 g tartych buraczków (ja miałam domowe słoiki, ale mogą być te kupne, tylko uwaga na skład!)
1 mała cebulka (ok. 70 g)
sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka, zioła prowansalskie
1. Ziemniaki obrać i ugotować.
3. Olej wlać na patelnię, wrzucić czosnek, pomidory i por. Chwilę podsmażyć na następnie podlewać wodą i dusić na małym ogniu.
4. Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki ok. 4 cm. Przyprawić solą (jak najmniej), pieprzem (szczypta), kurkumą (ok. 1/2 łyżeczki), ostrą papryką (ok. 1/3 łyżeczki) i ziołami prowansalskimi (ok. 1 łyżeczki).
5. Mięso dodać do warzyw i dusić razem około 15 min.
6. Cebulkę posiekać w kostkę, poddusić na patelni. Dodać buraczki, podgrzać i doprawić pieprzem.
SMACZNEGO !
Wartość odżywcza* jednej porcji:
477 kcal
23,4 g białka
22,6 g tłuszczów (w tym 3,8 g tłuszczy nasyconych)
54,5 g węglowodanów ogółem
9,5 g błonnika
IG** = 57 (niski)
Ładunek glikemiczny jednej porcji = 25 (wysoki)
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
Potas
| 44% |
Cynk
Wapń
|
29%
12%
|
Magnez | 39% |
Żelazo | 32% |
Witamina A
|
191%
|
Witamina E
Witamina C
|
51%
39%
|
Kwas foliowy | 41% |
Witamina B1 | 28% |
Witamina B2
Witamina B3
|
35%
89%
|
Witamina B6 | 78% |
Witamina B12 |
13%
|
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz