12 października 2016

PIERŚ Z SUSZONYMI POMIDORAMI I CZOSNKIEM


Składniki na 2 porcje:
1 średnia pierś z kurczaka (ok. 150 g)
1/3 słoika suszonych pomidorów po odsączeniu (ok. 90 g)
2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów (ok. 20 g)
10 cm pora (ok. 50 g)
3 ząbki czosnku (ok. 15 g)
3 średnie ziemniaki (ok. 270 g)
400 g tartych buraczków (ja miałam domowe słoiki, ale mogą być te kupne, tylko uwaga na skład!)
1 mała cebulka (ok. 70 g)
sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka, zioła prowansalskie

1. Ziemniaki obrać i ugotować.
2. Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Pora pokroić w talarki.
3. Olej wlać na patelnię, wrzucić czosnek, pomidory i por. Chwilę podsmażyć na następnie podlewać wodą i dusić na małym ogniu.
4. Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki ok. 4 cm. Przyprawić solą (jak najmniej), pieprzem (szczypta), kurkumą (ok. 1/2 łyżeczki), ostrą papryką (ok. 1/3 łyżeczki) i ziołami prowansalskimi (ok. 1 łyżeczki).
5. Mięso dodać do warzyw i dusić razem około 15 min.
6. Cebulkę posiekać w kostkę, poddusić na patelni. Dodać buraczki, podgrzać i doprawić pieprzem.
SMACZNEGO !

Wartość odżywcza* jednej porcji:

477 kcal
23,4 g białka
22,6 g tłuszczów (w tym 3,8 g tłuszczy nasyconych)
54,5 g węglowodanów ogółem
9,5 g błonnika

IG** = 57 (niski)
Ładunek glikemiczny jednej porcji = 25 (wysoki)

% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat


Potas
44%
Cynk
Wapń
29%
12%
Magnez39%
Żelazo32%
Witamina A
191%
Witamina E
Witamina C
51%
   39%
Kwas foliowy41%
Witamina B128%
Witamina B2
Witamina B3
35%
89%
Witamina B678%
Witamina B12
13%

*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz