Składniki na jedną porcję:
1 duża gruszka (ok. 200 g)
3 duże liście jarmużu (ok. 20 g)
kilka kropel soku z cytryny
1/2 szklanki wody
1. Z liści usunęłam środkową blaszkę. Porwałam na mniejsze części.
2. Gruszkę obrałam, usunęłam środek i pokroiłam na mniejsze części.
3. Do blendera wrzuciłam jarmuż, gruszkę i dolałam wody. Wszystko razem zblendowałam.
4. Smoothie przelałam do szklanki, dodałam kilka kropel soku z cytryny do smaku.
5. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta można dolać wody.
SMACZNEGO!
Wartość odżywcza*:
112 kcal
1,9 g białka
0,6 g tłuszczów
29,6 g węglowodanów ogółem
5,0 g błonnika
IG** = 29 (niski)
Ładunek glikemiczny jednej porcji = 7 (niski)
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
Potas
| 7% |
Cynk
Wapń
|
7%
6%
|
Magnez | 7% |
Żelazo | 6% |
Witamina A
|
24%
|
Witamina E
Witamina C
|
13%
46%
|
Kwas foliowy | 12% |
Witamina B1 | 6% |
Witamina B2
Witamina B3
|
9%
3%
|
Witamina B6 | 8% |
Witamina B12 |
0%
|
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz