26.09.2016

DROŻDŻÓWKI Z MĄKĄ PEŁNOZIARNISTĄ I ŚLIWKAMI


Składniki na 14 sztuk:
Zaczyn:
40 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru (ok. 5 g)
3 płaskie łyżki mąki pszennej (ok. 30 g)
1/2 szklanki ciepłego mleka 2% (ok. 110 g)
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (ok. 250 g)
1,5 szklanki mąki pszennej typ 550 + około 1/2 szklanki do podsypywania (ok. 350 g)
1/2 szklanki  drobnego cukru (ok. 100 g)
1/4 szklanki mleka 2% (ok. 60 g)
2 jajka rozmiar M w temperaturze pokojowej
100 g miękkiego masła ekstra
1 białko małego jajka
cynamon
400 g śliwek bez pestek

1. Do średniej wielkości garnka włożyłam drożdże, posypałam łyżeczką cukru. Rozgniotłam drożdże do płynnej konsystencji. Dodałam mąkę i ciepłe (ale nie gorące!!) mleko. Połączyłam składniki przy użyciu trzepaczki, a następnie przykryłam garnek ścierką i odłożyłam na 15-20 min w ciepłe miejsce,  żeby drożdże urosły (ja włączyłam jeden palnik kuchenki i obok niego zostawiłam zaczyn).
2. W dużej misce wymieszałam obie mąki, a następnie dodałam zaczyn i delikatnie połączyłam silikonową łopatką.
3. W osobnej misce połączyłam trzepaczką jajka, cukier i mleko, a następnie wlałam do miski z mąką i zaczynem i ponownie wymieszałam silikonową łopatką.
4. Na koniec ciasto połączyłam z miękkim masłem.
5. Na dużej desce rozsypałam trochę mąki i zaczęłam wyrabiać ciasto rękoma, aż stało się elastyczne. W międzyczasie podsypywałam mąką, kiedy ciasto się kleiło.
6. Miskę z ciastem przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce (wsadziłam między poduszki) do podwojenia objętości (na 60-90 min).
7. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz lekko wyrobiłam i rozwałkowałam na długi prostokąt o grubości ok. 1 cm.
8. Ciasto posypałam cynamonem, a następnie rozrzuciłam na nim śliwki i zrolowałam na kształt rolady.
9. Roladę pokroiłam na 14 części (aby ciasto nie kleiło się do noża, przed każdym cięciem wkładałam go do mąki), a powstałe spiralki ułożyłam na dużej blasze w odstępach ok. 3 cm
10. Wstawiłam do uchylonego piekarnika nagrzanego do 50 st. C.
11. Roztrzepałam białko i posmarowałam drożdżówki. Zamknęłam piekarnik i nastawiłam na 180 st. C. Drożdżówki wyjęłam po około 35 min kiedy się zarumieniły.

SMACZNEGO !

Wartość odżywcza* jednej drożdżówki vs. tradycyjna drożdżówka z kruszonką:

241 kcal +130 kcal
6,5 g białka +1 g
7,2 g tłuszczów (w tym 4,1 g tłuszczy nasyconych) +7 g
40,3 g węglowodanów ogółem +14 g
2,9 g błonnika -1,5 g

IG** = 70 (wysoki) IG=77
Ładunek glikemiczny jednej porcji = 27 (wysoki) ŁG=41 !!!
                             

% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat


Potas
4%
Cynk
Wapń
13%
3%
Magnez9%
Żelazo8%
Witamina A
13%
Witamina E
Witamina C
10%
   2%
Kwas foliowy21%
Witamina B114%
Witamina B2
Witamina B3
11%
12%
Witamina B68%
Witamina B12
8%

*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz