16.09.2016

ODŻYWCZA SAŁATKA Z KALAFIOREM I JAJKIEM



Składniki na jedną dużą porcję:
2 jajka rozmiar L
300 g kalafiora
1/2 dużego pomidora (ok. 100g)
3 łyżki posiekanej natki pietruszki (ok. 20 g)
1/5 małej papryki czerwonej (ok. 35 g)
75 g jogurt naturalny
1 płaska łyżka majonezu (ok. 15 g)
sól, pieprz, kurkuma


1. Kalafior podzieliłam na małe różyczki i gotowałam na parze ok. 15 min od zagotowania wody (kalafior ma być średnio miękki, nie ma się rozpadać).
2. Jajka wsadziłam do małego garnuszka z wodą i gotowałam 4 min od momentu zagotowania wody. Następnie obrałam i pokroiłam na 8 części.
3. Pomidor i paprykę pokroiłam w kostkę. Z pomidora usunęłam pestki.
4. W misce zmieszałam wszystkie wyżej wymienione składniki z jogurtem, majonezem, 2 łyżkami natki pietruszki i przyprawami. Resztą pietruszki posypałam wierzch sałatki.
SMACZNEGO!


Wartość odżywcza*:

402 kcal
27,1 g białka
24,8 g tłuszczów (w tym 5,5 g tłuszczy nasyconych)
27,1 g węglowodanów ogółem
9,0 g błonnika

IG** = 22 (niski)
Ładunek glikemiczny jednej dużej porcji = 4 (niski)
                             

% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat !!!!!!!!!!!!


Potas
29%
Cynk
Wapń
45%
29%
Magnez27%
Żelazo33%
Witamina A
110%
Witamina E
Witamina C
82%
   296%
Kwas foliowy88%
Witamina B146%
Witamina B2
Witamina B3
100%
25%
Witamina B668%
Witamina B12
109%


*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz