14 września 2016

OWSIANY SERNICZEK Z PATELNI Z MALINAMI I CZEKOLADĄ


Składniki na jedną dużą porcję/dwie małe:

100 g twarogu półtłustego
3 płaskie łyżki płatków górskich owsianych (ok. 30 g)
1 płaska łyżka mąki owsianej lub innej (w celu uzyskania mąki można po prostu zmielić płatki) (ok. 10 g)
1 jajko rozmiar L
3 łyżki mleka 2% (ok. 30 g)
1/2 banana (ok. 60 g - waga bez skórki)
1/2 szklanki malin (ok. 60 g)
cynamon
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
odrobina oleju kokosowego / masła klarowanego do smażenia (ok. 1/2 łyżeczki)

Polewa czekoladowa: 1 płaska łyżeczka kakao, 2 łyżki mleka 2%, dowolny słodzik

1. Jajko roztrzepałam z cynamonem. Dodałam płatki i mąkę, a następnie mleko i twaróg. Banana zmiażdżyłam przy użyciu widelca. Połączyłam wszystko przy użyciu trzepaczki/miksera. Na końcu dodałam sodę oczyszczoną.
2. Na małej patelni (moja na średnicę 18 cm) rozpuściłam olej kokosowy/masło klarowane i rozsmarowałam pędzelkiem po całej powierzchni. Zmniejszyłam ogień na najmniejszy.
3. Smażyłam najpierw tylko jedną stronę powoli do momentu kiedy serniczek był na tyle spójny, że możliwe było jego oderwanie łopatką od patelni i zsunięcie na talerz.
4. Po zsunięciu serniczka na talerz szybkim ruchem przerzuciłam go na patelnię nieupieczoną stroną i smażyłam do zbrązowienia drugiej strony.
5. W międzyczasie połączyłam kakao, mleko i słodzik w szklance (w sytuacji jeśli polewa wyjdzie zbyt rzadka dodajemy trochę kakao, do zbyt gęstej odrobinę mleka).
6. Upieczony serniczek udekorowałam malinami i czekoladą. SMACZNEGO !

Wartość odżywcza* całości:

472 kcal
32,6 g białka
17,8 g tłuszczów (w tym 8,4 g tłuszczy nasyconych)
52,3 g węglowodanów ogółem
7,3 g błonnika

IG** = 44 (niski)
Ładunek glikemiczny jednej dużej porcji = 20 (wysoki)
                                        jednej z dwóch małych porcji = 10 (średni)

% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat


Potas
17%
Cynk
Wapń
47%
22%
Magnez37%
Żelazo23%
Witamina A
32%
Witamina E
Witamina C
20%
   23%
Kwas foliowy36%
Witamina B126%
Witamina B2
Witamina B3
80%
8%
Witamina B638%
Witamina B12
88%


*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy


1 komentarz: