07 września 2016

CYNAMONOWE CHLEBKI Z TWAROŻKIEM I DŻEMEM


Składniki:
2 kromki chleba żytniego jasnego (ok. 60 g)
1 jajko rozmiar M
1 łyżka mleka 2% (ok. 10 g)
opcjonalnie: 1 łyżeczka ostropestu plamistego lub innych ziaren/otrąb
1 łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego (ok. 10 g)
50 g twarogu chudego
1 łyżka jogurtu naturalnego (ok. 15 g)
2 łyżeczki dżemu wiśniowego 100% niskosłodzonego (ok. 30 g)

Jajko roztrzepać z mlekiem i dużą ilością cynamonu (opcjonalnie z ostropestem). Namoczyć w nim chlebki i usmażyć na małym ogniu na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym. Twaróg rozgnieść widelcem z jogurtem. Na gotowe chlebki wyłożyć twarożek i dżem. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza*:

382 kcal
18,7 g białka
15,7 g tłuszczów (w tym 9,9 g tłuszczy nasyconych)
44,3 g węglowodanów ogółem
2,3 g błonnika

IG** = 62 (średni)
Ładunek glikemiczny porcji = 26 (wysoki)

% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat


Potas
5%
Cynk
Wapń
25%
11%
Magnez8%
Żelazo10%
Witamina A
23%
Witamina E
Witamina C
6%
   1%
Kwas foliowy15%
Witamina B110%
Witamina B2
Witamina B3
48%
3%
Witamina B611%
Witamina B12
64%

*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy

1 komentarz:

  1. ooo bardzo fajny pomysł!
    Zapraszam na nowy post! :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/09/07/kluski-z-jarmuzem-w-sosie-miodowo-balsamicznym/

    OdpowiedzUsuń