Składniki na ok. 12 litrowych słoików:
10 kg śliwek węgierek (waga razem z pestkami)
3 płaskie łyżki cukru na każdy słoik (ok. 30 g na słoik)
wrząca woda (do zalania słoików)
Śliwki przepołowić, usunąć pestki. Wypełnić nimi słoiki prawie do pełna (tak do 4/5 wysokości słoika). Wsypać do każdego słoika po 3 płaskie łyżki cukru. Zalać gorącą wodą do wysokości śliwek. Mocno zakręcić słoiki. Przygotować duży garnek z ciepłą wodą (tak, aby po włożeniu słoiki były zanurzone do 3/4 wysokości). Na dno słoika wyłożyć kawałek złożonej firanki lub innego materiału, tak aby słoiki nie stykały się z dnem garnka. Włożyć pierwszą partię słoików i gotować 15-20 min od momentu zagotowania wody. Wyjąć słoiki na koc/ręcznik i je nim przykryć tak, aby powoli doszły do temperatury pokojowej, dzięki czemu nakrętki lepiej się zassą. Tak samo postąpić z następną partią.
Kompot przed podaniem należy rozwodnić.
TAKI KOMPOT MOŻNA PRZYCHOWYWAĆ W PIWNICY NAWET 2 LATA!
Wartość odżywcza* 1/4 zawartości słoika:
106 kcal
1,1 g białka
0,4 g tłuszczów
27,4 g węglowodanów ogółem
2,8 g błonnika
IG** = 45 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji (1/4 zawartości słoika) = 11 (średni)
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
Potas
| 8% |
Cynk
Wapń
|
2%
2%
|
Magnez | 5% |
Żelazo | 5% |
Witamina A
|
12%
|
Witamina E
Witamina C
|
19%
10%
|
Kwas foliowy | 1% |
Witamina B1 | 9% |
Witamina B2
Witamina B3
|
5%
6%
|
Witamina B6 | 7% |
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz