08 września 2016

KOMPOT ŚLIWKOWY


Składniki na ok. 12 litrowych słoików:

10 kg śliwek węgierek (waga razem z pestkami)
3 płaskie łyżki cukru na każdy słoik (ok. 30 g na słoik)
wrząca woda (do zalania słoików)

Śliwki przepołowić, usunąć pestki. Wypełnić nimi słoiki prawie do pełna (tak do 4/5 wysokości słoika). Wsypać do każdego słoika po 3 płaskie łyżki cukru. Zalać gorącą wodą do wysokości śliwek. Mocno zakręcić słoiki. Przygotować duży garnek z ciepłą wodą (tak, aby po włożeniu słoiki były zanurzone do 3/4 wysokości). Na dno słoika wyłożyć kawałek złożonej firanki lub innego materiału, tak aby słoiki nie stykały się z dnem garnka. Włożyć pierwszą partię słoików i gotować 15-20 min od momentu zagotowania wody. Wyjąć słoiki na koc/ręcznik i je nim przykryć tak, aby powoli doszły do temperatury pokojowej, dzięki czemu nakrętki lepiej się zassą. Tak samo postąpić z następną partią.

Kompot przed podaniem należy rozwodnić.

TAKI KOMPOT MOŻNA PRZYCHOWYWAĆ W PIWNICY NAWET 2 LATA!

Wartość odżywcza* 1/4 zawartości słoika:

106 kcal
1,1 g białka
0,4 g tłuszczów
27,4 g węglowodanów ogółem
2,8 g błonnika

IG** = 45 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji (1/4 zawartości słoika) = 11 (średni)

% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat


Potas
8%
Cynk
Wapń
2%
2%
Magnez5%
Żelazo5%
Witamina A
12%
Witamina E
Witamina C
19%
   10%
Kwas foliowy1%
Witamina B19%
Witamina B2
Witamina B3
5%
6%
Witamina B67%


*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz