04 września 2016

BAKALIOWE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ


Składniki na 12 sztuk:
15 łyżek płatków owsianych górskich (ok. 150 g)
1,5 łyżki siemienia lnianego (ok. 15 g)
15 posiekanych nie zbyt drobno migdałów (ok. 20 g)
15 rodzynek (ok. 15 g)
5 suszonych moreli (ok. 20 g)
3/4 szklanki mleka 2% (ok. 150 g)
3 kostki gorzkiej czekolady (min. 70% kakao) (ok. 20 g)
5 lekko czubatych łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 80 g)
1 jajko rozmiar M
3 łyżki lekko podgrzanego, rozpuszczonego oleju kokosowego (ok. 30 g)
cynamon

Polewa:

3 łyżki oleju kokosowego (ok. 30 g)
1 lekko czubata łyżka kakao (ok. 10 g)
1 łyżka mleka 2% (ok. 10 g)
słodzik do smaku


Nagrzać piekarnik do 200 st. C. Rodzynki przepołowić, morele pokroić na mniejsze cząstki. Połączyć płatki, siemię, pokrojone suszone owoce, posiekane migdały i cynamon. Zalać lekko podgrzanym mlekiem. Odstawić na kilka minut, żeby płatki trochę wciągnęły płyn. Roztrzepać jajko, pokroić czekoladę na mniejsze kawałki. Do płatków dodać pozostałe składniki (mąkę, jajko, czekoladę, olej kokosowy). Wymieszać. Nakładać ciasto łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć i nadać okrągły kształt. Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika i piec 10-12 min.

Składniki polewy połączyć w rondelku i lekko podgrzać, następnie zdjąć z ognia i wymieszać do uzyskania gładkiej polewy (jeśli wyszła zbyt gęsta dodaj odrobinę mleka, jeśli wyszła zbyt rzadka dodaj kakao).

Posmaruj ciastka z jednej strony polewą czekoladową.

SMACZNEGO!

Wartość odżywcza* 1 ciastka:


144 kcal
3,9 g białka
8,1 g tłuszczów (w tym 4,9 g tłuszczy nasyconych, w tym ponad 1,5 g MCT)

16,4 g węglowodanów ogółem
2,2 g błonnika

IG** = 43 (niski)
Ładunek glikemiczny 1 ciastka = 6 (niski)
                                        2 ciastek = 12 (średni)
                                        3 ciastek = 18 (średni) !!
                                        4 ciastek = 24 (wysoki)  !!

% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat


Potas
4%
Cynk
Wapń
11%
4%
Magnez12%
Żelazo6%
Witamina A
5%
Witamina E
Witamina C
9%
   1%
Kwas foliowy6%
Witamina B19%
Witamina B2
Witamina B3
7%
5%
Witamina B65%
Witamina B12
6%


*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy

1 komentarz:

  1. Ciekawy przepis. :)
    Zapraszam na swój blog. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń