Składniki na 1 porcję:
1 płaska łyżka odtłuszczonej mąki sojowej (ok. 12 g)
2 płaskie łyżki mąki ryżowej (ok. 24 g)
1/2 małego banana (ok. 60 g bez skórki)
1 jajko rozmiar L
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki mleka 2% (ok. 20 g)
1/4 łyżeczki oleju kokosowego lub masła klarowanego do smażenia
1 obrane jabłko + cynamon (ok. 150 g)
100 g serek wiejski lekki
1. Mąki, jajko, banana mleko i sodę połączyłam w garnuszku (banana po prostu zmiażdżyłam widelcem).
2. Wylałam masę na nagrzaną, lekko natłuszczoną patelnię. Smażyłam na najmniejszym ogniu z obu stron.
3. W tym czasie, starłam jabłko i podgotowałam w rondelku z cynamonem, podlewając odrobiną wody w razie potrzeby.
4. Na placuszek wyłożyłam serek wiejski, a na górę jabłuszko.
SMACZNEGO !
Wartość odżywcza* 1 porcji:
385 kcal
23,5 g białka
11,3 g tłuszczów (w tym 4,7 g tłuszczów nasyconych)
50,7 g węglowodanów ogółem
4,1 g błonnika pokarmowego
IG**=62 (średni)
Ładunek glikemiczny porcji = 30 (wysoki)
Ładunek glikemiczny porcji = 30 (wysoki)
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
| Cynk | 13% |
| Potas | 24% |
| Wapń | 14% |
| Magnez | 15% |
| Żelazo | 13% |
| Witamina A | 34% |
| Witamina E | 16% |
| Kwas foliowy | 19% |
| Witamina B1 | 16% |
| Witamina
B2 Witamina B3 |
51% 11% |
| Witamina B6 | 27% |
| Witamina B12 | 68% |
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz