Składniki na 1 porcję:
1 dojrzały banan (ok. 140 g bez skórki)
1. Banana pokroiłam w plasterki, wrzuciłam do woreczka i zamroziłam (co najmniej 4 godziny). To wszystko!
Jest to świetny pomysł na to co zrobić, gdy zostanie nam połowa banana po owsiance czy omlecie albo gdy po prostu mamy ich w domu za dużo i któryś by się pewnie zepsuł :)
Fajnie zaspokajają ochotę na cukierki !
Wartość odżywcza* porcji:
120 kcal
1,3 g białka
0,4 g tłuszczów (w tym 0,2 g tłuszczów nasyconych)
29,6 g węglowodanów ogółem
2,1 g błonnika pokarmowego
IG** = 55 (średni)
Ładunek glikemiczny 1 plastra = 15 (średni)
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
Potas
| 11% |
Cynk
Wapń
|
3%
1%
|
Magnez | 13% |
Żelazo | 3% |
Witamina A
|
1%
|
Witamina E
Witamina C
|
4%
12%
|
Kwas foliowy | 8% |
Witamina B1 | 5% |
Witamina B2
Witamina B3
|
10%
5%
|
Witamina B6 | 34% |
Witamina B12 |
0%
|
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz