05.04.2016

MROŻONE BANANOWE CUKSY


Składniki na 1 porcję:
1 dojrzały banan (ok. 140 g bez skórki)

1. Banana pokroiłam w plasterki, wrzuciłam do woreczka i zamroziłam (co najmniej 4 godziny). To wszystko!

Jest to świetny pomysł na to co zrobić, gdy zostanie nam połowa banana po owsiance czy omlecie albo gdy po prostu mamy ich w domu za dużo i któryś by się pewnie zepsuł :)
Fajnie zaspokajają ochotę na cukierki !

Wartość odżywcza* porcji:

120 kcal
1,3 g białka
0,4 g tłuszczów (w tym 0,2  g tłuszczów nasyconych)
29,6 g węglowodanów ogółem
2,1 g błonnika pokarmowego

IG** = 55 (średni)
Ładunek glikemiczny 1 plastra = 15 (średni)

% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat


Potas
11%
Cynk
Wapń
3%
1%
Magnez13%
Żelazo3%
Witamina A
1%
Witamina E
Witamina C
4%
12%
Kwas foliowy8%
Witamina B15%
Witamina B2
Witamina B3
10%
5%
Witamina B634%
Witamina B12
0%

*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz