Składniki na 1 porcję:
120 g piersi z kurczaka
2 łodygi selera naciowego (ok. 90 g)
1 mała pomarańcza (ok. 200 g bez skórki)
50 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie 1 płaska łyżeczka majonezu)
1 łyżeczka natki pietruszki (ok. 5 g)
1/3 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz
słodka papryka
1. Kurczaka przyprawiłam szczyptą soli, pieprzu i dwoma szczyptami słodkiej papryki. Ugrillowałam (można też usmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu).
2. Seler pokroiłam w talarki, kurczaka w kosteczkę, cząstki pomarańczy pozbawiłam błonek (najłatwiej to zrobić obierając pomarańczę łącznie z zewnętrzną błonką, a następnie wycinać z całości cząstki już bez błonek bocznych).
3. Wymieszałam wszystko razem z jogurtem posiekaną natką pietruszki, kurkumą i odrobiną soli i pieprzu.
SMACZNEGO !
Wartość energetyczna* (+ majonez):
228 kcal + 32 kcal
27,9 g białka + 0 g
3,0 g tłuszczów (w tym 0,9 g tłuszczów nasyconych) + 3,55 g
27,0 g węglowodanów ogółem + 0 g
5,4 g błonnika pokarmowego + 0 g
IG** = 33 (niski)
IG** = 33 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji = 7 (niski)
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
Potas
| 24% |
Cynk
Wapń
|
15%
19%
|
Magnez | 26% |
Żelazo | 11% |
Witamina A
|
15%
|
Witamina E
Witamina C
|
15%
103%
|
Kwas foliowy | 26% |
Witamina B1 | 27% |
Witamina B2
Witamina B3
|
32%
103%
|
Witamina B6 | 69% |
Witamina B12 |
30%
|
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz