Składniki na 2 porcję:
2 jajka L
150 g serka wiejskiego lekkiego
3 płaskie łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej (ok. 45 g)
2 płaskie łyżki mąki pszennej typ 650 (ok. 25 g)
7 kosteczek mrożonego szpinaku (ok. 140 g)
12 cienkich plasterków cukinii (ok. 70 g)
1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
2 plasterki cebuli (ok. 20 g)
50 g jogurtu naturalnego
1/3 łyżeczki oleju kokosowego/masła klarowanego do smażenia
sól, pieprz
1/3 łyżeczki oleju kokosowego/masła klarowanego do smażenia
sól, pieprz
1. Serek wiejski zblendowałam z jajkami, dodałam obie mąki.
2. Ciasto wylałam na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym i smażyłam pod przykryciem na małym ogniu.
3. W międzyczasie starłam cukinię w plasterki, a cebulkę posiekałam.
4. Warzywa wrzuciłam na patelnię razem ze szpinakiem, podlałam odrobiną wody i poddusiłam aż szpinak się rozmroził, a cukinia i cebulka zmiękły. Pod sam koniec dodałam oliwę, aby dokładnie cała woda wyparowała. Doprawiłam solą i pieprzem.
5. Omlet pokroiłam na 8 części, a warzywa zmieszałam z jogurtem i spakowałam do lunchbox'a.
5. Omlet pokroiłam na 8 części, a warzywa zmieszałam z jogurtem i spakowałam do lunchbox'a.
Przygotowanie zajęło mi około 15 min wieczorem, włożyłam do lodówki i następnego dnia zabrałam ze sobą na zajęcia :)
303 kcal
21,6 g białka
12,3 g tłuszczów (w tym 4,1 g tłuszczów nasyconych)
30,8 g węglowodanów ogółem
4,8 g błonnika pokarmowego
IG** = 58 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji= 15 (średni)
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
Potas
| 11% |
Cynk
Wapń
|
35%
19%
|
Magnez | 23% |
Żelazo | 22% |
Witamina A
|
91%
|
Witamina E
Witamina C
|
27%
32%
|
Kwas foliowy | 52% |
Witamina B1 | 18% |
Witamina B2
Witamina B3
|
54%
6%
|
Witamina B6 | 25% |
Witamina B12 |
68%
|
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz